Gamle krigsskader på Nexø Kirke
Nexø Kirke på Bornholm har netop gennemgået en større tagrenovering med blandt andet 10.000 håndbearbejdede Dantegl vingetagsten.
2
Billeder
Fra venstre: Salgskonsulent fra tagmaterielleverandøren Monier, Kim Stendal, tagpartner og tømrermester Ejvind Nielsen, tagpartner og murermester Michael Peter Jensen og arkitekt Christian Iversen foran Nexø Kirke.
Man har valgt løsninger, som ikke var holdbare i længden, så det var en tiltrængt renovering, vi tog fat på. Remmen, hvorpå spærene hviler, var efterhånden rådnet væk. Det skyldes fugt, der er sivet op igennem ydermurene, som er sat i sand. Også selve spærfoden var i meget dårlig stand, så der måtte udskiftes store mængder træ.
Håndværksmæssige færdigheder over pris
- Det er på denne type opgaver, at man får lov til at lave rigtigt tømmerarbejde, hvilket er både sjovt og noget af en udfordring, fortæller Evind Nielsen, Tømrerfirmaet Ejvind Nielsen A/S, Rønne, og fortsætter:
- Når der er tale om en fredet bygning som Nexø Kirke, skal så meget som muligt af den oprindelige trækonstruktion bevares. Det betyder, at vi udelukkende bortskærer den del af f.eks. et spær, som er i dårlig forfatning, hvorefter vi skarrer et nyt, friskt stykke træ i. Flere steder er der boret taphuller, så træstykkerne kan tappes sammen med trænagler. Fem spær var så medtaget af råd, at de måtte helt udskiftes med nye.
Det meste af trækonstruktionen består af pommersk fyr. Til renoveringen er anvendt bornholmsk Douglas træ fra Almindingen. Hvor det ved de fleste opgaver er prisen, der bestemmer, hvem der vinder, har det i ved kirkerenoveringen i langt højere grad handlet om de håndværksmæssige færdigheder.
Gamle skudhuller
Da det gamle tag blev revet af, og trækonstruktionen stod nøgen tilbage, kom en række huller fra granatsplinter til syne i flere af spærene. De vidner om to dramatiske dage, 7. og 8. maj 1945, da russiske fly bombede Nexø og Rønne, forud for russiske troppers landgang på øen.
- Historien kommer helt tæt på, når man får afdækket den type spor. Med de mange huller efter granatsplinter, som vi er stødt på i forbindelse med renoveringen, kan man levende forestille sig, hvor højspændt og dramatisk situationen har været for byens borgere, der i al hast blev evakueret til andre dele af øen efter det første bombardement, fortæller murermester Michael Peter Jensen, Michaels Murerforretning ApS, Nexø.
I forbindelse med renoveringen er der lavet efterisolering af loftsrummet og etableret et fast undertag opbygget af brædder og tagpap. Der er oplagt cirka 10.000 håndbearbejdede Dantegl vingetagsten på kirkens skib og kor. På tårnet er der oplagt bæverhaler. Rygning og grater er lagt i mørtel.