23948sdkhjf

Betonprojekt med hemmelig destination

Slutresultatet bliver 36 unikke emner af beton, som kommer til at stå et sted i Hjørrings bymidte. Mere vil arrangørerne ikke afsløre, før 330 studerende fra byggeriets uddannelser i næste uge samles til jubilæumsudgaven af den nordjyske "Betonworkshop".
Gennem 10 år har den tværfaglige betonworkshop givet tusinder af unge en bedre forståelse for hinandens arbejde og for det udskældte byggemateriales muligheder.

De 330 studerende kommer fra University College Nordjylland (UCN), AMU Nordjylland og AAU's uddannelser inden for Byggeri & Anlæg og Arkitektur & Design.

Deltagerne bliver sat sammen i grupper på tværs af uddannelser for at konkurrere om at løse den hemmelige opgave fra Hjørring, og til gengæld har Hjørring-borgmester Arne Boelt lovet at komme og være med til at kåre vinderne.

- Hjørring er bygherren, og de studerende repræsenterer alle parterne i en typisk byggeproces - rådgivende ingeniører, designere, arkitekter og entreprenører. De studerende starter tirsdag morgen uden at vide ret meget om betonkonstruktioner, og så ender de fredag med et helt håndgribeligt resultat, som en masse andre får at se, forklarer lektor og medarrangør Eigil V. Sørensen fra Aalborg Universitets Institut for Byggeri og Anlæg.

Stor opfindsomhed og kreativitet
I fjor producerede betonworkshoppen blandt andet bænke, skateboard-ramper og skulpturer til byparken Karolinelund i Aalborg, og tidligere år har boligselskaber og borgerforeninger rundt om i Nordjylland fået glæde af de studerendes betonfærdigheder.

Derfor er dette års opgavestillere fra Hjørring Kommune også trygge ved udsigten til at skulle placere næste uges resultater et sted i bybilledet:

- Tidligere års værker vidner om stor opfindsomhed og kreativitet. Det er klart, at vi har lidt sommerfugle i maven, idet betonelementerne får en central placering i Hjørring, men vi har en tro på, at de studerende gør sig ekstra umage, når deres betonelementer får en god eksponering, siger vejingeniør Richard Madsen fra Hjørring Kommune.

- Ved hjælp af betonelementerne vil vi sætte fokus på et kommende kulturelt tilbud i Hjørring by. Koblingen hertil bliver helt sikkert mere gennemskuelig, når vi løfter sløret for opgaven på tirsdag, tilføjer han.

Virksomheder og organisationer står bag
Hovedparten af betonworkshop-deltagerne er i gang med første del af deres uddannelse. De første dage af workshoppen får de derfor gode råd og nødvendig viden via oplæg fra undervisere og virksomheder i betonbranchen. De kommende arbejdsgivere og deres organisationer i byggeriet er samtidig vigtige sponsorer for eventen. Til gengæld nyder de godt af, at næste generation i byggeriet får et mere nuanceret indblik i, hvad beton kan og kræver.

- Det har påvirket det syn, de studerende har på beton. Dem, som har prøvet at stå med en støbeform, der er faldet fra hinanden, forstår også bedre hvilke kræfter, der er i spil, siger Bjarne Thomsen fra Aalborg Portland.

Som mange af de øvrige bagmænd har han været med i arrangørgruppen gennem alle 10 år. Faktisk er det ikke let at få nogen til at gå ud af den gruppe. Et par af medlemmerne er blevet pensioneret undervejs, uden at det har fået dem til at overveje at droppe hvervet.

- Det er alt for sjovt og spændende til, at vi kan holde os væk, forklarer én af pensionisterne, gruppens faste sekretær Dirch H. Bager, som tidligere både har været hos Aalborg Portland og drevet selvstændig ingeniørvirksomhed i byggebranchen.

Flittigt benyttet med dårligt ry
Imagepleje på betons vegne har altid været en del af formålet. Ifølge centerchef Frede Holst Andersen fra AMU Nordjylland er nogle af fordommene cirka lige så sejlivede som materialet selv:

- I befolkningen som helhed er der stadig en opfattelse af, at beton er gråt og kedeligt og klodset. Alle de tilfælde, hvor det er blevet brugt til kedelige elementbyggerier, der bare skulle være færdige i en fart, sidder stadig i folk. Beton bliver også misbrugt sprogligt, når man fx taler om "betonkommunisme" og andet, der er fastlåst. Men på workshoppen får de unge øjnene op for, at der er en masse spændende muligheder i verdens mest anvendte byggemateriale. Vi håber på, at det gør dem til gode betonambassadører, siger Frede Holst Andersen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08