Byggeriet vil bløde jobs i 2015
Dansk Byggeri afviser 2015-opsving i byggeriet. Organisationen vurderer, at byggebeskæftigelsen vil falde med omtrent 5.000 stillinger.
- Vi havde håbet, at lyset for enden af tunnelen i år ville blive synligt, og at vi dermed kunne se afslutningen på krisen. Desværre er vi i Dansk Byggeri sikre på, at beskæftigelsen ved bygningsreparation står over for et markant fald fra 2014 til 2015, siger administrerende direktør i Dansk Byggeri, Lars Storr-Hansen.
Dansk Byggeri redegjorde så sent som igår for, at den danske byggeaktivitet i 2014 har levet højt på midlertidige effekter, såsom den ekstraordinære aktivitet efter stormene i 2013, og byggearbejder affødt af BoligJobordningen, der stopper ved årsskiftet 2014-15. Endelig mener Dansk Byggeri, at renoveringerne af de almene boliger vil kulminere i 2014, hvilket også medfører faldende aktivitet næste år.
- Men denne krise er først og fremmest blevet kendetegnet ved et ekstremt lavt nybyggeri. Og det vil desværre forblive på et meget lavt niveau. Til gengæld kan vi fortsat se frem til, at aktiviteten ved anlægsvirksomhed vil stige, men denne fremgang vil ikke kunne opveje faldet i aktiviteten ved reparation og vedligeholdelse af bygninger, understreger Lars Storr-Hansen.
Dansk Byggeri skønner, at den samlede beskæftigelse i 2015 vil falde med cirka 5.000 arbejdere, funktionærer og mestre efter en stigning på 3.500 i 2014. Dermed forventer brancheorganisationen, at niveauet for beskæftigelsen til næste år vil blive lavere end i 2013.
Den negative udmelding fra Dansk Byggeri står i kontrast til en prognose, som CRM-Byggefakta har udarbejdet:
Ny prognose spår 2015-fremgang i byggeriet
Offentlige byggerier holder hånden under aktiviteten
Byggeriet af universiteter, hospitaler og institutioner holder endnu hånden under aktiviteten, men Dansk Byggeri påpeger, at de samlede offentlige investeringer i nybyggeri og hovedreparation har ligget på et fladt niveau fra 2011 til begyndelsen af 2014.
Dansk Byggeri har i den seneste tid argumenteret kraftigt for at fastholde BoligJobordningen, ligesom Lars Storr-Hansen i en pressemeddelelse opfordrer politikerne til at lade Landsbyggefonden øge rammen for tilsagn om støtte til lån til udbedring, forbedring, ombygning og sammenlægning af lejligheder samt energiforbedring i almene boliger.
- Den almene sektor er værd at ofre mere opmærksomhed. Det koster ikke noget at give sektoren lov til at bruge egne midler i Landsbyggefonden. Og der har i de senere år været aftalt fremrykning og udvidelser af investeringsrammen. Men desværre kan vi nu på et kritisk tidspunkt se frem til et fald i aktiviteten i 2015 og 2016. Det er meget vanskeligt at se nogen begrundelse herfor, slutter Lars Storr-Hansen.
Artiklen er en del af temaet Branchetal.