23948sdkhjf

Bedre til business i byggebranchen

90 unge har fået byggeri og business på skoleskemaet. Om godt to år kan de kalde sig Danmarks første byggekoordinatorer.
Danmark har fået en ny uddannelse, der skal gøre byggeri til bedre business. Den 2-årige erhvervsakademiuddannelse i byggeri og business – i daglig tale byggekoordinator – har netop haft sin første studiestart. Næsten 200 unge søgte ind på uddannelsen, og 90 unge slap gennem nåleøjet

I bygge- og anlægsbranchen har professionalisering af ledelse, logistik og planlægning været efterspurgt.

- I efterhånden mange år har netop bedre kompetencer indenfor disse tre felter, ledelse, logistik og planlægning, været på ønskesedlen ude i virksomhederne. Samtidig har branchen også erkendt, at der er behov for et generelt uddannelsesløft. Den nye uddannelse er et godt svar på begge dele. Byggekoordinatorerne vil bidrage til at øge de specifikke kompetenceområder, men også være en start på et nødvendigt uddannelsesløft, siger chefkonsulent Sidse Frich Thygesen, Dansk Byggeri.

30-60-10
Udtrykt i tal er byggeriet sammensat sådan, at 30 % er ufaglærte, 60 % er faglærte, mens blot 10 % har en videregående uddannelse. Samtidig viser analyser, at virksomheder, der har flere medarbejdere med en videregående uddannelse, klarer sig bedre og har højere produktivitet end virksomheder med et lavere uddannelsesniveau.

- Det er vi nødt til at være opmærksomme på. Og det er jo tankevækkende, at det har taget så lang tid for byggeriet at få en selvstændig erhvervsakademiuddannelse op at stå, i betragtning af det fokus der er på uddannelse i erhvervslivet og i samfundet generelt. Men nu er den her, og vi har høje forventninger og håber på at se resultaterne bonne ud, siger Sidse Frich Thygesen.

Business, bæredygtighed eller entrepriseledelse
Dansk Byggeri har i optakten til den nye uddannelse holdt tæt kontakt med medlemmerne for at få samlet op på de behov, som først og fremmest viser sig i dagligdagen på byggepladserne.

- Branchens virksomheder er spændte på, hvad de unge kan, når de kommer ud i praktik. Der er store forventninger til byggekoordinatorens managementprofil, som betegnes som et ”must” i byggelederrollen i moderne entreprenørvirksomheder. Byggeri er kompliceret, og ledelse og koordinering er krumtappen, der skal få tingene til at lykkes, fortæller Sidse Frich Thygesen.

Uddannelsen indeholder grundfag som kommunikation, management, jura, planlægning og virksomhedsdrift og specialiseringer, der kan gå i retning af enten business, bæredygtighed eller entrepriseledelse. Herefter skal de i praktik i ca. 2½ måned, inden de skriver afslutningsprojekt.

Dansk Byggeri hæfter sig særligt ved uddannelsens fokus på ”business”, da der er behov for at give flere lyst til at håndtere egen virksomhed.

- Byggeriet har gode traditioner for at starte egen virksomhed – det er bare ikke blevet nemmere. Det bør vi gøre noget ved, og det er derfor superrelevant for fremtiden danske byggebranche, at vi får virksomhedsejere, der er klædt på til at drive virksomhed i en branche, der er udsat for heftigt pres udefra, globalisering og en lind strøm af nye krav og produkter, pointerer Sidse Frich Thygesen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126