23948sdkhjf

De nominerede til Byplanprisen 2014 er...

Vinderen af Byplanprisen 2014 afsløres torsdag d. 25 september i Herning. Se de nominerede kommuner her.
Prisen, der er indstiftet af dansk Byplanlaboratorium og Akademisk Arkitektforening, uddeles hvert år for byplanlægning, der udtrykker innovation og som samtidig dyrker og videreudvikler byens egenart og identitet.

I år er følgende kommuner nominerede til prisen, der overrækkes torsdag d. 25 september på årets byplanmøde i Herning.

Vejle Kommune: Mariaparken og Midtbystrategi i Vejle
Vejle kommune nomineres til byplanprisen for igennem en lang årrække at have arbejdet målrettet med byrum og byliv som led i en samlet bystrategi, der også indebærer en konsekvent satsning på byomdannelse, detailhandel og placering af en række andre funktioner i bykernen. Der er realiseret en lang række flotte byrum fra Byparken i 1992 over Banegårdspladsen i 1998 til Mariaparken i 2013. En hovedtendens i alle disse rum, uanset om de er hårde eller bløde er, at der er skabt plads til ”livet mellem husene”.

Odense Kommune: Odense - fra stor dansk by til dansk storby
Kommunen nomineres for at have taget kampen op den negative spiral med lav beskæftigelse, lav produktivitet og lavt indkomstniveau og for at have brugt planlægningen som et aktivt instrument i den store omdannelse fra industri- til vidensby. Byen har formået at tiltrække massive investeringer, der vil betyde et samlet løft frem mod 2020. Man er f.eks. i fuld gang med at udbygge campus med sygehus, universitet og 60.000 mennesker, der vil blive betjent af kommende letbane.
Desuden satses massivt på fortætning og bæredygtig transport. Lukning af en trafikeret gennemfartsvej og en ny bro gør det muligt at køre udenom bymidten. Omdannelsen vil binde Odense bymidte sammen og skabe et nyt attraktivt område med boliger, butikker, erhverv, letbane, parkeringsanlæg og byrum. Når det står færdig i 2020 vil der være 300 boliger og 1000 arbejdspladser.

Lemvig kommune: Havneplan og havneliv i Lemvig
Lemvig kommune nomineres for sin havneplanlægning og sin evne til at gribe borgernes ønsker om liv på havnen. Kommunen har formået at gøre en dyd ud af en nødvendighed ved at sikre byen mod årlige og tilbagevendende højvander. En bølget mur opdeler det store havnerum i mindre rum som dels "favner" vandsiden og bysiden i bueslagene. Ud over selve havnepladsen indeholder projektet en omdannelse af trafikafvikling langs havnen. Vejen langs højvandssikringen får status af ”gågade med kørsel tilladt”. Fortovspromenaden langs havnefronten udvides og belægningen fra byens små stræder trækkes hen over kørearealet hvilket samler by og havn.

Kommunen nomineres også for sin fleksibilitet og evne til at imødekomme lokale behov. Som en del af arkitekturkampagnen BYG DET OP har de sammen med en række unge drenge i Lemvig etableret en skaterbane. Kommunen inddrager nu løbende brugergrupper i havnens udvikling gennem projekt: sæt havnen i bevægelse.

Tidligere års vindere
I 2013 vandt København og Frederiksberg kommuner prisen for Den Grønne Sti og Nørrebroruten. I 2012 og 2011 gik prisen til henholds Roskilde Roskilde kommune for Musicon og Middelfart kommune for Havnefronten.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093