23948sdkhjf

Afgørelse: Forebyggelse af el-ulykker vigtigst

Arbejdsgiverens pligt til at forebygge risiko for el-ulykker står over bestemmelser i stærkstrømsbekendtgørelsen. Det fremgår af en kendelse fra Arbejdsmiljøklagenævnet.
Afgørelsen faldt i forbindelse med ankenævnets behandling af en klage over påbud om straks at forebygge risiko for el–ulykker og fastholdt påbud om at en virksomhed straks skulle træffe effektive foranstaltninger til at forebygge risiko for ulykker hidførende fra elektrisk stød på 60 kV.

Virksomhed: Sikkerhedsstyrelsen havde godkendt indretning
Baggrunden er, at Arbejdstilsynet i forbindelse med en undersøgelse af en arbejdsulykke, hvor en ansat fik elektrisk stød gennem armen i forbindelse med undersøgelse af en 15 kV afbryder, konstaterede, at der ved afbryderen var en åbning mellem trådgitteret og rammen målt til 75 mm. Den ansatte fik under udførelsen af arbejdet med service og test af udstyret elektrisk stød fra spændingsførende højspændingsdele 400 mm bagved åbningen.

Den ansatte havde oplyst, at han rakte armen ind mellem gitteret og rammen for at lyse på et skueglas.

Arbejdstilsynet afgav på den baggrund påbud om, at den ansattes arbejdsgiver straks skulle træffe effektive foranstaltninger til at forebygge risiko for ulykker hidførende fra elektrisk stød.

Virksomheden klagede over påbuddet og anførte, at Sikkerhedsstyrelsen er myndighed på området og at Sikkerhedsstyrelsen havde været på tilsyn på transformatorstationen og gennemgået hændelsen, uden at der blev fundet eller påtalt mangler ved indretningen.

I den forbindelse anførte virksomheden, at transformatorstationens afskærmninger for de elektriske dele opfylder gældende regler i stærkstrømsbekendtgørelsen, og at afskærmninger og skiltning var korrekt opsat.

Ankenævnet: El-sikkerheden vigtigst
Arbejdsmiljøklagenævnet traf afgørelse om, at nævnet kan behandle klagen og fastholdt herefter Arbejdstilsynets afgørelse, således at virksomheden straks skulle træffe effektive foranstaltninger til at forebygge risiko for ulykker.

Flertallet bemærkede til klagen, at det forhold, at de elektriske dele opfylder reglerne i stærkstrømsbekendtgørelsen, ikke ændrer ved, at arbejdet på transformatorstationen skal være planlagt, tilrettelagt og udført sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarligt i henhold til arbejdsmiljølovens regler.

Læs afgørelsen på Ankestyrelsens hjemmeside www.ast.dk.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079