Fem måneders arbejde i byggeriets ordrebøger
August-stemingen præges positivt af Boligjobordningens ophør, der holder byggebeskæftigelsen oppe, mens ordrebeholdningen trækker mundvigene nedad.
Byggevirksomhedernes forventninger til beskæftigelsen trækker op, mens det trækker ned, at størrelsen af ordrebeholdningen vurderes til mindre end normalt. Tallene er korrigeret for sæsonudsving.
- Det er meget glædeligt, at virksomhederne venter stigende beskæftigelse. Men der er dog kun tale om en svag forbedring, og udviklingen i virksomhedernes vurdering af ordrebeholdningen giver anledning til bekymring, siger chefanalytiker hos Dansk Byggeri, Finn Bo Frandsen, og fortsætter:
- Stigningen hænger formentlig sammen med, at der er mange boligejere, som vil benytte BoligJobordningen, før den udløber ved udgangen af i år. Når det så sker, vil vi se et tydeligt fald i beskæftigelsen ved reparation og vedligeholdelse. Hertil kommer, at renoveringerne af de almene boliger kulminerer allerede i år og dermed medvirker til et fald i beskæftigelsen til næste år. Og endelig vil udbedringerne efter stormene Allan og Bodil helt ophøre.
Entreprenørernes ordrebøger skiller sig positivt ud.
Ordrebøgerne i bygge- og anlægsbranchen indeholder primo august 4,6 måneders arbejde i ikke sæsonkorrigerede tal. Både byggeentreprenørerne og anlægsentreprenørerne ligger over gennemsnittet og fortsætter med at præge billedet positivt.
Byggeentreprenørerne havde i august i år ordre til 6,4 måneders produktion i bøgerne mod 7,3 måneder i august 2013 og 7,8 måneders i august 2012. Mens det var omvendt hos anlægsentreprenørerne, som i august i år havde ordre til 7,2 måneders produktion mod 6,0 måneders produktion i august 2013 og 6,2 måneders produktion i august 2012.
- Hos byggeentreprenørerne er der hård konkurrence på grund af det meget lave nybyggeri. På anlægsområdet er der flere store projekter, som er spredt ud over mange år. Der er til gengæld meget lav aktivitet ved byggemodning og aftagende aktivitet ved anlæg af veje. De færre - men større - projekter indebærer også hård konkurrence i anlægsbranchen, understreger Finn Bo Frandsen.
Krisen er ikke ovre
Bygge- og anlægsvirksomheder med 23 procent af beskæftigelsen oplyser, at produktionen er begrænset i august på grund af mangel på efterspørgsel mod 25 procent året før, og hos virksomheder med seks procent af beskæftigelsen er produktionen begrænset på grund af finansielle forhold mod fem procent året før.
- Den manglende efterspørgsel og de finansielle begrænsninger viser, at krisen ikke er overstået. Nybyggeriet af universiteter, hospitaler og institutioner holder hånden under byggeaktiviteten, men statens, regionernes og kommunernes samlede investeringer i nybyggeri og hovedreparationer har ligget på et fladt niveau fra 2011 til 2013 ifølge Danmarks Statistik, pointerer Finn Bo Frandsen.
Virksomheder med 10 procent af beskæftigelsen oplyser til Danmarks Statistik, at de mangler arbejdskraft ultimo august i år mod virksomheder med fem procent af beskæftigelsen året før.
Artiklen er en del af temaet Branchetal.