23948sdkhjf

Bunden er nået for teknikentreprenørerne

Optimismen er udbredt men behersket hos landets største teknikentreprenører, som har brugt de sidste par år på at rydde op i egne rækker.
Omsætningen er stabil, indtjeningen er stigende og de sidste års snak om fyringsrunder er afløst af forudsigelser om flaskehalse på medarbejderfronten. Optimismen trives med andre ord blandt landets teknikentreprenører, som Building Supply har sat under lup med en ny brancheanalyse.

Opgjort i tal holdt omsætningen sig stort set i ro hos samtlige af segmentets virksomheder med undtagelse af Kemp & Lauritzen, som oplevede en nedgang på 14 procent fra regnskabsåret 2012 til 2013. Virksomheden – som er segmentets største aktør målt på netop omsætning – har dog allerede lagt det triste 2013-regnskab bag sig og er godt på vej mod det vante niveau.

- Vi er tilbage på sporet og har lige nu en vækst i omsætningen på 19 procent. Konkurrencen er stadig benhård, og markedet er fortsat drevet næsten egenhændigt af det offentlige, men det går fremad og vi er da også begyndt at ansætte folk igen, siger koncerndirektør Allan Jørgensen til Building Supply om situationen halvvejs inde i det nye regnskabsår.

Forventer sorte tal fremover
Også hos den omsætningsmæssigt mindste aktør er der fremgang at spore. Brøndum A/S kører med forskudt regnskabsår, så tallene i denne brancheanalyses grafikker gælder for perioden 1. maj 2012 til 30. april 2013.

De nye tal for regnskabsåret 2013/14 er derfor lige på trapperne, og ifølge direktør Asger Brøndum er der tale om positive nyheder fra entreprenøren, som har haft røde tal på bundlinjen de sidste tre år.

- Vi har haft en lille omsætningsstigning, hvor vi samtidig lander et lille, positivt resultat, siger han og tilføjer:

- Vi har stadig udfordringer, men forventningen er helt klart, at vi kommer til at køre med sorte tal fremover. Organisationen er ved at være stabil, budgetterne ser fine ud og ordrebeholdningen er god de fleste steder. Jeg tror derfor på, at vi nu har set det værste og lagt det bag os.

Bundlinje styrer nyansættelser
Optimismen er kendetegnende for de aktører i branchen, Building Supply har talt med. De offentlige byggerier har lagt en fornuftig bund for aktiviteterne, og i det fjerne spås en optøning af investeringslysten hos den private del af byggeriet.

I første omgang kigger teknikentreprenørerne dog snarere indad, end de fokuserer på potentielle vækstmuligheder i en ukendt fremtid.

- Vi kørte benhårdt efter, at vi ikke ville have tab på noget tidspunkt. Vi har derfor skruet volumen ned og tilpasset vores kræfter og ressourcer til omstændighederne. Omvendt gearer vi først op, når vi har bundlinjen til det, siger Bent Andersen, adm. direktør i Bravida A/S, som nu beskæftiger 1.331 ansatte mod 1.155 ved udgangen af 2013.

Også hos Caverion, Lindpro og Kemp & Lauritzen faldt antallet af ansatte fra regnskabsåret 2012 til 2013, men i samme takt som aktiviteten og optimismen vender flere ansatte altså tilbage til teknikentreprenørerne.

Ambitioner om højere indtjening
Og selv om Bravida altså aktuelt øger antallet af ansatte, så stiger overskuddet endnu mere, hvorfor indtjeningen pr. medarbejder altså er forbedret siden det seneste regnskabsår. Bravida er i forvejen den virksomhed i segmentet, som kan fremvise den højeste overskudsgrad, men sidste års 5,2 procent får dog ikke direktør Bent Andersen til at stille sig tilfreds.

- Vi sigter højere end fem procent. Det kan godt være, at fem procent er en magisk grænse hos mange virksomheder i byggebranchen herhjemme, men ser jeg på mine kære kollegaer i de øvrige divisioner, ligger de klart højere. Så fem procent er bestemt ikke magisk hos min koncernledelse, som har et mål om, at vi skal højere op. Så målet er syv procent, mens fem procent er det niveau, vi tager afsæt fra, fastslår Bravida-direktøren.

I direkte sammenligning er målet lidt mere beskedent hos Kemp & Lauritzen, som de sidste par år har ligget med en overskudsgrad på godt 2 procent, før bunden blev nået med 0,2 procent i 2013.

- Vi tror på, at den konkurrence, der er i markedet nu, er kommet for at blive. Det vil altså sige, at vi skal forbedre vores indtjening gennem forhøjet effektivitet og en mere selektiv risikostyring. Med disse ting på plads, ser vi et potentiale for en overskudsgrad i størrelsesordenen 3-5 procent, siger Allan Jørgensen om forholdet mellem top- og bundlinje i virksomheden, som satte omkring 30 mio. kr. til sidste år gennem konkursen hos E. Pihl & Søn.

Fester stadig ikke i branchen
I det hele taget bød 2013 på flere uheldige sager for teknikentreprenørerne, som til gengæld fremstår bedre rustede til fremtidens udfordringer nu end for bare to år siden.

- Vi har været igennem en fyringsrunde samt flere generationsskifter, hvor nøglepersoner er faldet ud. Den slags tager tid, men nu er vi efterhånden ved at være igennem det, siger Brøndum-direktør Asger Brøndum, som også har brugt mange ressourcer på implementeringen af et nyt EDB-system fyldt med børnesygdomme.

Problemerne skulle nu høre fortiden til, ligesom de vilde satsninger i branchen også gør det.

- Nu er det fornuften, der råder, modsat i 2006-2007, hvor bølgerne gik højt, siger koncerndirektør Allan Jørgensen fra Kemp & Lauritzen, før han efter en kort pause alligevel tilføjer:

- Men omvendt er det heller ikke et spørgsmål om, at vi ikke kan absorbere mere vækst, for så meget fest er der altså heller ikke i vores branche. Jeg vil tro, vi stadig ligger en 18-20 procent under omsætningen i 2006-2007.


Forventer større overskud i 2014

Tre af fem teknikentreprenører forbedrede bundlinjen fra 2012 til 2013, mens Wicotec Kirkebjerg er udeladt fra oversigten, da virksomheden kun har fremlagt ét regnskab siden fusionen.

Som branche fordoblede de fem teknikentreprenører overskuddet fra 24 til 47 mio. kr. fra 2012 til 2013, og reelt er det samlede resultat endda lidt bedre, idet den eneste aktør med underskud i form af Brøndum A/S om få uger kan præsentere regnskabet for 2013/14, som indeholder et beskedent overskud.

Med til historien hører altså også, at konkursen hos E. Pihl & Søn har påvirket bundlinjen i en vis udstrækning hos alle aktører i segmentet, hvorfor der da også hersker bred enighed om og tro på, at det indeværende regnskabsår kommer til at byde på samlet fremgang på bundlinjen for tredje år i træk.

Artiklen er en del af temaet Brancheanalyse.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125