23948sdkhjf

Middelfart går nye vandveje

Middelfart går nu sammen med Københavns Kommune ind i nyt projekt kaldet ’Vandvejen’, et system til at bygge nye veje med indbyggede kanaler - vandveje - som leder vandet væk fra kørebanen.
En ny slags vejkaneler indbygget i vejbanen - kaldet vandveje - skal gøre noget ved problemerne med oversvømmede kældre og veje. Fra vejkanalerne skal vandes ledes hen til en ’blue box’, som enten opsamler, leder eller forsinker vandet indtil kloakkerne eller et reservoir kan rumme det. I Middelfart spår borgmesteren projektet en lys fremtid:

- Projektet ser spændende ud. Det er en nytænkning af måden vi anlægger veje på og løser et af de meget alvorlige problemer vi står overfor med skybrudsregn. Projektet har også potentiale til at skabe dansk og lokal vækst, i det den samme problemstilling findes i andre europæiske lande. Jeg vil følge projektet tæt og glæder mig over, at Middelfart Kommune kan bidrage til nye innovative tiltag til bekæmpelse af klimaforandringerne, udtaler borgmester Steen Dahlstrøm.

Mere end blot teknik
Rent teknisk består 'Vandvejen' grundlæggende af to dele: en vejprofil, der leder vandet, og en såkaldt ”Blue Box” der modtager vandet. I dette projekt er V-profilen i fokus, da denne udformning er den mest radikale og har størst vandhåndterende effekt i forbindelse med skybrud. Ved at lede vandet væk fra fortovsarealer og husfacader elimineres desuden risici for indsivninger i kældre o.l.

Men Vandvejen er mere end blot teknik. Det er også et helhedsorienteret vejsystem, der inkluderer æstetik og identitet og dermed øger attraktiviteten for brugere såvel som beboere. Det er således tanken, at udnytte de designmuligheder Vandvejens delelementer giver. Eksempelvis i Blue Boxens overflade, hvor der vil være muligheder i forhold til way-finding og trafiksikkerhed for både krydsende fodgængere og bilister samt som element i byens identitet. Blue Boxen kan også fungere som en åben løsning, der i højere grad synliggør regnvands-håndteringen og kan bringe grønne og blå løsninger i spil.

De står bag projektet
Ideen er skabt i et samarbejde mellem Middelfart Spildevand A/S, Middelfart Kommune, og virksomhederne Colas Danmark og EnviDan A/S, som sammen med parterne Middelfart Erhvervscenter og det lokale Arne Bonnerup rådgivende ingeniørfirma, samt DOP – Dansk overfladebehandling nu realiserer projektet.

Københavns Kommune har efterfølgende set fordelene i projektet og har tilmeldt sig.

Det samlede budget forventes at være på syv til ni millioner kroner. Heraf udgør egenfinansiering cirka 53 procent, og Middelfart Kommunes andel er cirka 100.000 kroner.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093