23948sdkhjf

Fjernkøling til hel Københavner-bydel

Fundamentet er nu lagt til et centralt fjernkølingsanlæg, der på sigt skal forsyne hele Carlsberg Byen. Anlægget er en del af områdets vision om at blive et bæredygtigt bykvarter.
Udviklingen af Carlsberg Byen i København er i fuld gang og allerede om få år vil flere af de nye bygninger i det nye kvarter være klar til indflytning.

For at sikre de fremtidige beboere en billig og miljørigtig køleløsning og understøtte visionen om at skabe et bæredygtigt bykvarter har udviklingsselskabet Carlsberg Byen P/S valgt at anlægge et topmoderne fjernkølingsanlæg, der på sigt skal forsyne hele bykvarteret med komfortkøling, typisk aircondition. Ifølge beregninger fra Rambøll vil det nye fjernkølingsanlæg reducere miljøbelastningen i forhold til traditionel køling med op til 23 procent. Desuden har udviklingsselskabet i aftalen med Frederiksberg Fjernkøling A/S, som skal stå for forsyningen, lagt op til at al el skal leveres fra vedvarende energikilder, så miljøbelastningen reduceres yderligere.

- Vores vision er at skabe et bæredygtigt bykvarter – og derfor er vi meget begejstrede for den væsentlige miljømæssige gevinst, vi opnår ved at bygge et centralt fjernkølingsanlæg for Carlsberg Byen. Det er en stor investering, men vi er ikke i tvivl om, at det er den rigtige investering, og at det kan betale sig. Med et centralt fjernkølingsanlæg kan vi tilbyde den billigste og mest miljørigtige løsning til virksomhederne, som derved slipper for at etablere deres egne decentrale kølingsanlæg, siger Jens Nyhus, administrerende direktør i udviklingsselskabet Carlsberg Byen P/S.

Det nye fjernkølingsanlæg i Carlsberg Byen adskiller sig ved anlæggets store lagertanke på 4.000.000 liter vand, som giver mulighed for at producere mere energieffektiv køling. Tankene kan nemlig fyldes med koldt vand, der er produceret af ”grøn” el. Dvs. el, der er produceret, når der er overskud af el på nettet fra vindmøller, eller af el, som er produceret om natten, hvor el er billigere.

Skal forsyne hele Carlsberg Byen
I første omgang vil alt nybyggeri i Carlsberg Byen blive tilkoblet det nye anlæg, efter planen bliver den første bruger tilkoblet fjernkølingsanlægget i 2016. På sigt er det endvidere planen, at også de eksisterende bygninger skal kunne tilkobles det centrale fjernkølingsanlæg.

I alt etableres knap 4 km køleledninger. De første køleledninger skal føres til det såkaldte Byggeafsnit 8, som bl.a. kommer til at huse Carlsberg Station og Professionshøjskolen UCC’s nye uddannelsescampus, Campus Carlsberg. Anlægsarbejdet startede den 30. juni på J.C. Jacobsens Gade ved Stjerneporten og i uge 31 graves 2 store buffertanke på hver 2.000 m3 kølevand ned i det underjordiske anlæg, som dermed får en samlet lagertanks kapacitet på 4.000 m3.

Frederiksberg Fjernkøling A/S, som har investeret i anlægget og også skal stå for driften, har fået gennemført energiberegninger, der viser, at fjernkøling i Carlsberg Byen medfører en reduktion af miljøbelastningen (CO2, SO2 og NOx) på ca. 23 procent. Desuden lægges der i aftalen op til, at al el skal leveres fra vedvarende energikilder, hvilket vil reducere miljøbelastningen yderligere.

Carlsberg Byens centrale fjernkølingsanlæg udbygges trinvist for at følge med byudviklingen i området og forventes af skulle levere omkring 14 MW, når bykvarteret er fuldt udbygget om 10-15 år.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109