23948sdkhjf

Solcelledirektør: Giv os et nyt og enkelt regelsæt

Efter halvandet år med lovændringer og manglende EU-godkendelser på solcelleområdet har WellMore-direktør Alex Pedersen fået nok. Han efterlyser nu et nyt og enkelt regelsæt på solcelleområdet.
Allerede længe inden solcelleboomet kom i 2011 og 2012 var WellMore Energi godt i gang med at installere solceller på de danske tage. Og efter lidt indledende bump på vejen var virksomheden solidt rustet til at forsyne danskerne med solceller, da interessen for solceller for alvor toppede i 2011 og 2012.

- Vi begyndte at handler med solceller omkring 2005-2006. De første år var meget op ad bakke. Men det handlede jo om, at vi for det første ikke vidste en skid om solceller og blev taget godt og grundigt ved næsen. Hvilket der i øvrigt er rigtig mange, der er blevet. Men de lærerpenge betød, at vi stod ualmindeligt godt rustet, da det gik løs i 2011. Og 2012 var et fantastisk år, forklarer direktør i WellMore Energi, Alex Pedersen, til Building Supply.

Men ingen lærerpenge kunne have rustet WellMore Energi til det lov- og regelkaos, der fulgte i kølvandet på solcelleboomet. Da regeringen 20. november 2012 fremsatte sit lovforslag om en fremtidig solcelleordning betød det et brat stop for solcelleboomet.

- Vi havde et astronomisk salg i weekenden op til den 20. november - vi havde bogstaveligt talt døgnåbent. Og i de gode dage havde vi i hvert fald 100 forespørgsler om dagen. Men det var slutspurten, og så blev der bogstaveligt talt lukket for det varme vand, lyder det fra Alex Pedersen, der stort set ingen forespørgsler fik på solceller før igen i foråret 2013.

I mellemtiden havde WeelMore Energi som så mange andre i solcellebranchen kastet sig over markedet for store landbaserede solcelleanlæg, der som følge af et hul i loven stadig var berettiget en attraktiv statsstøtte. Men i marts 2013 blev også denne støtte ændret med et - for Alex Pedersen og mange andre i branchen - helt uventet lynindgreb.

- Jeg troede jo det var løgn. Vi tog brochure direkte fra trykkeriet og smed dem ud i containeren, fordi Martin Lidegaard havde ændret på reglerne igen igen. Det bliver man sku lidt træt af, siger WellMore-direktøren og understreger, at omstillingsparathed i den grad er blevet et nøgleord for at overleve i solcellebranchen.

EU-godkendelse er endnu et bump på vejen
Senest er det så EU-kommissionen, der ved at stille spørgsmål til 20 MW-puljen til private husstande endnu engang holder solcellebranchen hen. Og det har fået Alex Pedersen til at gisne om, hvorfor solcellebranchen igen og igen møder modgang fra beslutningstagerne.

- Jeg vil påstå, det er bestilt arbejde. Jeg tror ikke, det er 20 MW-ordningen som sådan, for den tror jeg ikke nogen har noget imod. Det er jo direkte grøn omstilling, uden at det koster, men jeg tror man fra politisk side tager de private anlæg som politiske gidsler, siger Alex Pedersen og forsætter:

- For hvem har gavn af, at det bliver udsat? Efter min mening er det helt åbenlyst, at det er vindmølleindustriens tilskudskroner, de er bange for.

Alex Pedersen er dog ikke uden forståelse for, at det har været nødvendigt med politiske indgreb på solcelleområdet, men den måde, hvorpå det er foregået har efter direktørens opfattelse været helt til grin.

- Loven var jo noget forfærdeligt fusk, siger direktøren med henvisning til den ændrede solcelleordning, som regeringen fremsatte i november 2012 – og som indeholdte et betydeligt ”hul” vedrørende store landbaserede anlæg, som altså blev ændret ved et lynindgreb i marts 2013.

- Man kunne have lavet reglerne noget mere hensigtsmæssigt fra starten, siger Alex Pedersen og understreger, at det, solcellebranchen har brug for, er et nyt, klart og enkelt regelsæt både til private og til erhverv.

- Hvis solceller til private skal have bedre vilkår, er der brug for faste regler, siger han og forsætter:

- Vi har brug for tålelige, langsigtede rammebetingelser, og det vil ikke skade, hvis de var bare lidt gennemtænkte. Politikerne kunne jo spørge dem til råds, der faktisk ved noget om solceller – for eksempel solcelleforeningen.

Selv er WellMore Energi sluppet forbi de mange forhindringer med skindet på næsen, hvilket blandt andet skyldes, at virksomheden har brugt entreprenører til installationsarbejdet.

- Men det er helt sikkert, at det her har været med til at kvæle en del spirende virksomheder, der ikke havde sul nok på kroppen til at stå imod de temmelig store bølgeskvulp, der kom, slutter Alex Pedersen.
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.329