23948sdkhjf

Unik tagrende tegnet af Utzon

I folkemunde kaldes den for arkitekttagrenden. Og ikke sært for det er Utzon-arkitekterne, der har designet den. Jørn Utzon arbejdede med kvart-cirkelformen allerede i 1970’erne som et formelement i arkitekturen sammen med Kim Utzon. Siden midten af 1990´erne har Kim Utzon i samarbejde med Rheinzink raffineret tagrendens formmæssige udtryk yderligere og det betyder, at den nu er et standardprodukt.
- Et mangeårigt forsøg på at lave en speciel arkitektonisk detalje omkring tagrenden, er nu resulteret i et standardprodukt - det ser jeg som en stor fordel, siger Kim Utzon.

Den kvartrunde tagrende er en fryd for øjet. Visuelt afrunder den taget på en naturlig måde, samtidig med at den formidler overgangen mellem tag og væg.

Foto: Jan Knudsen

Historiske referencer
Historisk er kvartcirklen ofte blevet anvendt i arkitekturen. Formen kendes som en konsol, et ornamentalt fremspring af sten eller træ på mur eller væg beregnet til at bære overliggende bygningsdele.

Utzon har ladet sig inspirere af profilen herfra, dog med den lille finesse at den kvartrunde cirkel er forlænget med et lige stykke i bunden. Cirklen er således indskrevet i et rektangel, og det betyder, at cirklen ikke virker stump på afstand. Der opstår en perspektivisk forkortning af formen, så vi på afstand oplever tagrenden som en ren kvartcirkel.

Til sammenligning opfatter vi også Vor Frelsers Kirkes kuppel som en cirkel, når vi betragter den nedefra, men den er udformet som en ellipse, for at vi på afstand skal opfatte den som rund. Den perspektiviske forkortning kender vi også fra motorvejens asfalt, hvor færdselssymboler er malet aflange, så vi opfatter dem mere tydeligt.

Kilde: Rheinzink - www.rheinzink.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094