23948sdkhjf

Helt anderledes bjælkehuse

Byggefirmaet Colorado Loghomes, som repræsenterer det veletablerede amerikanske bjælkehusfirma Summit Handcraftet Loghomes, har valgt at satse på unikke håndlavede huse i cedertræ.
- Vi bruger udelukkende træsorten Western Red Cedar, som uden sammenligning er den mest efterspurgte og eksklusive træsort til bjælkehuse. Cedertræet har en uregelmæssig stub med mange markante udføringer til roden, som kaldes ”Cedar Flares”, fortæller direktør Rudi Kristensen, og fortsætter:

- Alle bjælker tilvirkes i hånden af erfarne håndværkere. Og selv de imponerende spærfag, som er synlige overalt i husene, er håndlavede, hvilket selvfølgelig betyder, at den årlige produktion er begrænset.

Der lægges vægt på miljøet i fremstillingen, hvor der bruges så lidt forarbejdningskrævende materialer som muligt.

Træets overflade bevares
Der arbejdes med en helt speciel afbarkningsmetode af cederstammerne ”Latewood Peel”. Normalt bruges lange knive til formålet, men med denne metode fjernes barken og det nyeste vækstlag med højtryksspuling, som efterlader en fuldstændig finpoleret og blank overflade, hvor alle træets nuancer afsløres.

Træer, der bruges til ”Latewood Peel”, behandles forsigtigt for at bevare overfladen helt intakt lige fra de fældes i skovene, transporteres til byggepladsen, bearbejdes, og transporteres videre og til sidst opsættes på byggegrunden, hvilket måske sker på et helt andet kontinent.

Garanti for kvaliteten
- Den amerikanske producent er medlem af International Logbuilders Association (ILBA), som er en brancheorganisation med vedtagne regler for kvalitet og forretningsetik. Og med mindre en producent har dette medlemskab kan der ikke garanteres for kvaliteten af noget så komplekst som et bjælkehus, hvor byggeteknikken med massive træ vægge er overordentligt vigtig, da der kan forekomme utætheder, når huset sætter sig. Derfor er hjørnesamlingerne essentielle. I vore huse bruges kun Saddle eller Diamond Notch, som er de eneste metoder, der kan skabe et fuldstændigt tæt og stabilt træhus, slutter Rudi Kristensen.

Kilde: Colorado Loghomes – www.coloradologhomes.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08