23948sdkhjf

Kickstart for eksport og import af byggevarer

En vej til bedre overblik. Sådan betegner Dansk Byggeri Erhvervs- og Byggestyrelsens initiativ til en hotline og en hjemmeside om eksport og import af byggematerialer. Nyskabelsen er en guide gennem de mange komplicerede regler, der gælder i forbindelse med eksport og import.
Et overblik over reglerne er godt, men endnu bedre er hjælp til at anvende reglerne på den rigtige måde. Og for at komme videre end blot overblik over reglerne har Erhvervs- og Byggestyrelsen etableret et branchepanel – Branchepanelet for byggevarer - der bl.a. skal igangsætte initiativer, som baner vejen for nemmere adgang til eksport eller import af byggevarer.

- I Dansk Byggeri har vi store forventninger til deltagelse i branchepanelets arbejde, og vil aktivt arbejde med vores forslag med yderligere konkrete initiativer, der skal være med til at fremme eksport og import af byggevarer, siger afdelingschef Niels Nielsen fra Dansk Byggeri.

Han peger på, at det i høj grad er nationale bestemmelser, der udgør barriererne for eksport og import af byggematerialer, og derfor vil Dansk Byggeri foreslå, at der oprettes et uvildigt ”Barriereudvalg”, der skal vurdere om nye nationale bestemmelser i for eksempel konstruktionsnormer og byggelovgivningen har tilstrækkelig begrundelse.

Dansk Byggeri foreslår således, at Barriereudvalget påtager sig at sammenligne nationale bestemmelser med tilsvarende udenlandske og vurdere, om der er tilstrækkelig begrundelse for såvel nye som bestående bestemmelser.

Men Barriereudvalgets indsats vil først slå igennem på lang sigt, erkender Niels Nielsen.

- Nu og her har virksomheder, bygherrer og bygningsmyndigheder brug for kickstarthjælp i konkrete sager for at finde vej gennem junglen af nationale regler. Derfor foreslår Dansk Byggeri en anerkendelsesordning med professionelle byggevarekonsulenter, der kan yde bistand i konkrete sager – eksempelvis hvis der ønskes anvendt en udenlandsk produceret byggevare i et konkret byggeri, forklarer Niels Nielsen.

Disse byggevarekonsulenter kan bistå i forbindelse med afdækning af forskelle i nationale krav, ved vurdering af behov for dokumentation eller hvis der skal udarbejdes krav til udenlandske leverandørers kontroller og dokumentation. På tilsvarende vis kan byggevarekonsulenten assistere en dansk materialeproducent, som ønsker at eksportere til et anden europæisk land.

Dansk Byggeri har ifølge Niels Nielsen fået tilkendegivelser fra både virksomheder, der eksporterer og virksomheder, som importerer om behovet for en anerkendelsesordning med konsulenter.

- Vi må erkende, at det europæiske byggevaremarked uden nationale hindringer ligger en del år ude i fremtiden, og at CE-mærkningen ikke er nok til at sikre en fri og lovlig anvendelse af byggevarer. Derfor har Dansk Byggeri store forventninger til, at Erhvervs- og Byggestyrelsen med parterne i Branchepanelet vil skabe mulighed for, at bygherrer, bygningsmyndigheder og virksomheder kan trække på praktisk assistance i konkrete situationer, slutter Niels Nielsen.

Kilde: Dansk Byggeri - www.danskbyggeri.dk


Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094