23948sdkhjf

Unikke løsninger i bæredygtig bys første kvarter

Deltakvarteret er første bydel i den bæredygtige by Vinge, Danmarks største byudviklingsområder ved Frederikssund.
Planlægningen af den nye bydel har et utraditionelt udgangspunkt idet, regnvandshåndtering har været en helt central udfordring, som skulle løses. Al regnvand i bydelen føres til et stort vådområde, Deltaet, der er centralt i bydelen og som forgrener sig ud i hele området.

- Vand har en stor værdi, og vi kan ikke se meningen med at gemme det væk, derfor vil vi hellere fremhæve og bruge det i Deltaet. Naturen er en væsentlig del af en bæredygtig by, siger projektchef Thomas Sichelkow fra Frederikssund Kommune.

Landskabet og byen hører sammen i Vinge. Området går fra at være en mark som i naturhenseende har lav artsdiversitet og meget lidt at gøre med natur, til at blive en by med mange små grønne områder der hver især bliver biotoper i byen, hvilket skaber et varieret dyre- og planteliv i Vinge.

- Naturen bliver ikke påklistret og presset ind mellem husene i Deltakvarteret. Alle bygninger er placeret med udgangspunkt i de eksisterende og kommende naturværdier, siger Sanne Lowen Damgaard, der er projektleder hos tegnestuen SLA, der har tegnet Deltakvarteret.

Bæredygtighed er ikke kun et buzzword
Bæredygtighed er et buzzword i byplanlægning, men i Vinge og Deltakvarteret bliver det mere end bare snak. Husene skal være lavenergi eller passivhuse, og husene skal opvarmes af jordvarme. Derfor laves blandt andet en bæredygtighedscertificering af området.

Det er ikke kun på bæredygtighedsområdet at Deltakvarteret bliver unikt. Arkitekturen i Deltakvarteret bliver et kapitel for sig. Frederikssund Kommune har med inspiration fra nye byer i Holland valgt at alle husene i kvarteret skal være forskellige.

- Vi vil gerne skabe en by med spændende arkitektur og diversitet. Derfor lader vi de kommende husejere selv tage beslutning om hvilke huse de vil bygge. Vi stiller krav til størrelse, placering på grundene og bæredygtighed. Vi vil gerne have varieret bebyggelse, men hvordan den variation skabes er op til de enkelt grundejere i samarbejde med Frederikssund Kommune, siger Thomas Sichelkow.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109