23948sdkhjf

Reaktioner på vækstpakken – fra stort smil til plan uden vækst

Mens DI Byg glæder sig over, at regeringen med sin nye vækstpakke vil gøre det billigere at bygge, undres Dansk Byggeri over, at BoligJob-ordningen ikke forlænges.
I regeringens nye vækstplan ”Vækstpakke 2014, Danmark helt ud af krisen – virksomheder i vækst” er indeholdt 89 forslag, hvoraf den en række er målrettet byggeriet.

Læs mere: Her er regeringens vækstpakke til erhvervslivet

Building Supply bringer her et udpluk af reaktionerne på regeringens nye vækstplan "Vækstpakke 2014, Danmark helt ud af krisen" fra byggeriets organisationer, som ser forskelligt på muligheder og mangler i de nye initiativer.

DI Byg: Regeringen vil gøre det billigere at bygge
I DI Byg ser man med et stort smil på sagen og hilser vækstinitiativet velkommen, forklarer Flemming Løkke Petersen, Chefkonsulent i DI Byg, til Building Supply.

DI Byg hæfter sig blandt andet ved, at statsminister Helle Thorning Smith ved præsentationen af vækstplanen fremhævede, at det skal gøres billigere at bygge i Danmark. Konkurrencen og produktiviteten skal øges.

Det skal blandt andet ske ved at fjerne eller EU-harmonisere 50 danske særkrav i byggeriet. Regeringen anbefaler desuden at indføre servicekrav for byggesagsbehandlingen, så sagsbehandlingstiden reduceres til mellem 40 og 50 dage afhængig af bygningstypen samt, at byggesagsgebyret harmoniseres på tværs af kommunegrænserne. Endelig skal det undersøges, hvilke fordele og ulemper der er ved at byggesagsbehandlingen samles i større enheder.

- DI Byg finder det glædeligt, at regeringen har fokus på at øge produktiviteten i byggeriet. Byggeriet er som andre erhverv præget af øget internationalisering, og regeringens vækstplan vil medføre, at den danske byggebranche bedre kan konkurrere internationalt, skiver Flemming Løkke Petersen i en kommentar til vækstpakken.

Dansk Byggeri: Vækstpakke med mangler
Dansk Byggeri bedømmer både initiativerne til finansiering for SMV´ere og til forbedring af produktiviteten i bygge- og anlægsbranchen som positive, men kalder det uforståeligt, at regeringen udelader en fortsættelse af BoligJob-ordningen.

- De fremlagte initiativer er sympatiske med fokus på virksomhedernes vilkår og bedre kår for små vækstvirksomheder. Men vi konstaterer også, at regeringen på flere områder smider barnet ud med badevandet, siger adm. direktør Lars Storr-Hansen, Dansk Byggeri, i en kommentar til regeringens vækstpakke ”Danmark helt ud af krisen”.

Han udpeger her BoligJob-ordningen, som også fagbevægelsen har haft med på sin ønskeseddel, og renovering af den almene sektor som effektive veje, der ikke indgår i regeringens planer.

Dansk Byggeri kvitterer for regeringens fokus på at effektivisere byggesags- og anden sagsbehandling, herunder kommunale one-stop-shops for virksomhederne. Også harmonisering af brandkrav er centralt for at effektivisere og billiggøre byggerier. Og justering af byggekrav i lokalplaner til kun at måtte være bygningsreglementet, har Dansk Byggeris fulde opbakning.

Tekniq: Vækstplan uden vækst
- Regeringens udspil til vækstplan rummer for lidt, der letter omkostningerne for det brede erhvervsliv. Vækst og flere jobs kommer allerbedst til Danmark, når erhvervslivet bliver mere konkurrencedygtigt og får færre byrder. Uden dét er der ikke meget vækst i regeringens vækstplan, siger adm. direktør Niels Jørgen Hansen, Tekniq Installatørernes Organisation, i en kritisk kommentar til Vækstpakke 2014 .

- Vækstplanen virker ærlig talt ikke særlig ambitiøs. OECD har netop påvist, at Danmark er bagud og har brug for nytænkning og reformer, som bringer landet på ret køl efter krisen. Også i det lys er der brug for en bedre politisk plan, siger Niels Jørgen Hansen.

- Tekniq savner initiativer, som fremmer væksten ved at anspore til investeringer, der nedbringer Danmarks energiforbrug og CO2-udslip. Organisationen opfordrer derfor regering og Folketinget til at tage dels et grønt håndværkerfradrag på 50.000 kr. inklusiv materialer til energirettede investeringer i alle typer boliger, dels at se på en fjernelse af arbejdsskadeafgiften i forhandlingerne om vækstplanen.

DS Håndvækr & Industri: Hvor er håndværkerfradraget?
I DS Håndværk & Industri er man også grundlæggende glade for regeringens nye vækstplan, der indeholder mange gode elementer. Men BoligJobordningen glimrer ved sit fravær.

- Håndværkerfradraget er peanuts for statskassen men en vigtig og værdiskabende ordning for både håndværksvirksomhederne og husejerne. Ordningen har givet øget beskæftigelse og fremgang, siger Jim Stjerne Hansen, formand for DS Håndværk & Industri.

- Vi har arbejdet for, at ordningen bliver permanent, og at det nuværende fradrag på 15.000 kr. pr. voksen hæves. Det vil skabe klarhed og ro for boligejerne og vil for alvor medvirke til at reducere sort arbejde. Set med vores briller er der store fordele for alle i det danske samfund. Men sådan skulle det altså ikke være, og det forstår jeg simpelthen ikke, siger Jim Stjerne Hansen, formand for DS Håndværk & Industri.
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125