23948sdkhjf

Frontego har effektiviseret med "sund fornuft"

Mens andre taler lean, har køkkenfrontproducenten fra Nykøbing Mors brugt "sund fornuft" til at effektivisere produktionen fra 28 til 17 mand.
Tage Odgaard overtog Frontego i 2007, og da hans søn Jesper i 2010 blev færdig som produktionsteknolog skete der store ændringer i virksomhedens produktion. Resultatet er færre ansatte, en mere sikker og rationel produktion og en stabil økonomi. Sund fornuft er en del af succesen, pointerer direktøren fra Nykøbing Mors.

Frontego producerer fronter primært til køkkener. Markedet er BTB til danske køkkenfirmaer, men Tage Odgaard sælger også til udenlandske kunder i fx Sverige, England og Portugal.

- Vi kan producere alt fra en styk og op, fortæller Tage Odgaard, der mener det er positivt, at virksomheden er gået fra 28 til 17 ansatte.

Sønnen Jesper lavede som hovedopgave på sin produktionsteknologuddannelse på Erhvervsakademi Dania i Skive et nyt produktionslayout til Frontego og implementerede det samtidig fysisk i virksomheden.

Front + ego = individuelle fronter
Tage og Jesper gennemførte sammen det nye produktionssystem, og i samme proces blev firmaets værdier ”Sufo” introduceret, bl.a. hjulpet på vej af såkaldte ”hulemalerier” placeret på strategiske steder i selve produktionen.

Jesper styrer i dag produktionen, som er præget af forskellige farver, tal og ord på de mange dele af produktionen, som står i en helt særlig orden i de tre produktionshaller.

- Før Jespers introduktion af Lean, som vi jo kalder Sufo for ”sund fornuft”, var 2,5 mand en uge om det samme arbejde som én mand nu klarer på én dag, uddyber Tage, der dog også mener, at personlighed spiller en rolle i forhold til de resultater, Jesper har skabt i virksomheden.

Og på bundlinjen er der også sket en positiv udvikling i perioden. Virksomheden har i roligt tempo øget sit resultat, fra et underskud på en lille halv million kroner i 2009 til dugfriske tal for 2013, der viser en fremgang til nu 1,1 million kroner. Sidste år lød overskuddet før skat på en halv million kroner.

Effektivitetsforbedringer og hurtigere gennemløbstid
Tage selv er oprindeligt uddannet tømrer og i starten skar han selv plader op manuelt.

- Markedet for fronter til primært køkkener har ændret sig markant i den tid, vi har været med. Vores produktion er ændret fra at lave mange ens til få individuelle, og det har været en god strategi. Jespers afgangsprojekt på uddannelsen har været med til at sikre vores forretning, og Jesper står også bag Frontego-navnet, uddyber Tage Odgaard.

Der er i dag 14 møbelteknikere ansat i Frontegos produktion, mens Tages kone Vibeke står for regnskaberne ved siden af sit eget job. Tage er virksomhedens eksterne sælger, og en tømrerudannet medarbejder tager sig af ordrebehandling og internt salg.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.086