23948sdkhjf

Bygningsregnskab kan identificere problemer med asbest

Asbestproblemer skal ikke bekæmpes med centrale registre, men med ansvarlig adfærd blandt bygningsejere. Dansk Byggeri foreslår et obligatorisk årligt bygningsregnskab, som kan afsløre forsømmelser ved den løbende vedligeholdelse og identificere problemer med asbest.
Professionelle bygningsejere bør af egen drift udvise fornuftig adfærd i deres omgang med blandt andet asbest. Men ikke alle bygningsejere udviser af egen drift fornuftig adfærd. Det viser de seneste dages afsløringer af asbest i skoler og idrætshaller.

Der er derfor grund til at stramme op med nye initiativer, der sikrer, at bygningsejere udviser en tilstrækkelig fornuftig omgang med fx et materiale som asbest.

- Fornuftige bygningsejere sikrer, at bygninger drives økonomisk optimalt og opfylder formelle krav til sikkerhed og sundhed. Et forslag om registreringer af asbest i centrale registre vil medføre, at man sender inspektører rundt i offentlige og private bygninger med publikumsadgang. Hvis man vælger den vej, bør der naturligvis samtidig ske registrering af fugtforhold, der kan give grobund for skimmelsvampe, manglende isolering, der kan give indeklimaproblemer og energispild, samt check af adgangs- og belysningsforhold, der kan give risiko for faldulykker, mener Niels Nielsen, afdelingschef i Dansk Byggeri, som vurderer, at listen kan blive ganske omfattende.

I Dansk Byggeri er der ikke opbakning til et centralt register, da et register ikke kan sættes i stedet for fornuftig adfærd hos bygningsejere. Som det ser ud, er der ifølge Dansk Byggeri meget mere ræson i at afhjælpe problemerne gennem løbende registrering, overblik og opfølgende handlinger.

- Ethvert besøg i en offentlig bygning - se blot de seneste sager med asbestforekomster i en idrætshal i Skanderborg - viser, at der ikke udvises tilstrækkelig ansvarsfuld adfærd hos bygningsejerne. Men centrale registre kan let føre til, at der fokuseres på de forkerte forhold og sker en ansvarsforflygtigelse.

Dansk Byggeri foreslår i stedet et obligatorisk bygningsregnskab, hvor det bliver pålagt statslige styrelser og institutioner, kommuner og boligselskaber at gennemføre en årlig tilstandsvurdering for bygningerne. Det mener Dansk Byggeri har en langt større effekt.

- Den store effekt kommer af drifts- og vedligeholdelsesplaner baseret på registreringer af de enkelte bygninger og planlagt med fokus på de individuelle forhold i de konkrete bygninger. Her vil forsømmelserne komme frem i lyset, så de ansvarlige for bygninger, der fungerer som arbejdslokaler eller lokaler med publikumsadgang, tvinges til at leve op til deres ansvar.

Et bygningsregnskab bør redegøre for:

• de enkelte bygningers overordnede tilstand
• status på besluttede vedligeholdelsesplaner
• økonomiske tab ved at udskyde vedligeholdelsesarbejder
• økonomiske gevinster ved energieffektivisering af klimaskærme og installationer
• indeklima
• bygningsmæssige forhold der ikke opfylder krav til sikkerhed og sundhed

Dansk Byggeri har ved flere lejligheder peget på det betydelige samfundsøkonomiske tab, den manglende vedligeholdelse af offentlige bygninger fører til.

De seneste eksempler viser også, at den manglende vedligeholdelse i nogle tilfælde betyder risiko for sikkerhed og sundhed. Derfor ønsker Dansk Byggeri, at der stilles krav om offentliggørelse af bygningsregnskaber for alle offentlige bygninger. Regnskaberne kan være for den enkelte bygning eller eventuelt for en gruppe af bygninger.

Kilde: Dansk Byggeri.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079