23948sdkhjf

Aalborg Zoo med store byggeplaner

Ny masterplan udstikker rammerne for, hvordan den zoologiske have i Aalborg skal udbygges og udvikles frem mod 2030.
På grundlag af en flerårig strategiproces indledte Aalborg Zoo i december 2013 et tæt samarbejde med den tyske virksomhed Dan Pearlmann GmbH, der har specialiseret sig i bl.a. oplevelsesarkitektur. Det oplyser Aalborg Zoo.

Samarbejdet med Dan Pearlman er mundet ud i masterplanen ”Aalborg Zoo 2030”, der kortlægger hvordan haven bør udvikle sig over det kommende par årtier.

- Aalborg Zoo er en have med mange anlæg, der er meget forskelligartede med hensyn til blandt andet alder, anvendelse, tilstand og udviklingsmuligheder. Så meget desto vigtigere er det, at vi ikke fokuserer på et givent anlæg, uden at se det i nær sammenhæng med de øvrige anlæg og haven som helhed. Masterplanen er det redskab, der kan sikre os, at Aalborg Zoo udvikler sig på en koordineret måde og at udviklingen af de enkelte anlæg er i overensstemmelse med hinanden og med helheden, siger bestyrelsesformand Steen Royberg om hensigten med at udarbejde masterplanen.

Verden rundt på få kvadratmeter
Zoo-direktør Henrik Johansen oplyser, at Aalborg Zoo i processen har lagt stor vægt på, at resultatet er blevet en meget realistisk plan – en plan baseret på grundige undersøgelser og vurderinger af de faktiske forhold i Aalborg Zoo og de udviklingsmuligheder, der er dels for haven, dels for det marked, som Aalborg Zoo opererer på:

- Vi har med masterplanen fået et yderst værdifuldt arbejdsredskab, der skal lede os frem mod Aalborg Zoo som ”en lille stor zoo”. Vi har ikke ubegrænset plads – faktisk har vi et mindre areal end mange andre zoologiske anlæg, der præsenterer færre dyr, end vi gør – men vi har med den optimale udnyttelse af mulighederne en enestående chance for at lade vores gæster komme verden rundt inden for én og samme have. Aalborg Zoo er målt på kvadratmeter ”lille”, men haven er ”stor”, når man vurderer den på baggrund af evnen til at bringe gæsterne tættere på dyrelivet og naturen, præsentere et engagerende og fascinerende indhold med holdning og arbejde for naturbevaring og zoologisk forskning.

En helt ny zoo
Henrik Johansen oplyser, at masterplanen reelt lægger op til en helt ny zoo. Det er hensigten, at den skal inddeles i en række tydelige zoner, der vil lede gæsterne gennem blandt andet nordisk flod- og skovland med bævere, oddere, fisk, fugle, rensdyr, polarræve, ulve og isbjørne, en vikingelandsby med nordiske husdyr, indisk skov med løver, sumatraregnskov med tigre og orangutanger, afrikansk savanne og regnskov, sydamerikansk kystland med pingviner og søløver, pampas og amazonregnskov med caimaner, myreslugere og tapirer.

- Det er dog ikke kun inden for hegnet, at Aalborg Zoo vil blive ganske anderledes end i dag. Masterplanen lægger eksempelvis også op til, at der etableres et indgangsparti, som i langt højere grad end det nuværende skaber nær kontakt mellem byen og dens zoo.

Steen Royberg fortæller, at sigtemærkerne i arbejdet med masterplanen har været hensyn til såvel dyrevelfærd og arbejdsforhold for medarbejderne som publikumsoplevelser, de pladsmæssige muligheder, eksisterende vegetation, generering af nye indtægtsmuligheder og økonomisk bæredygtighed.

Aalborg Zoos ledelse vil bruge den kommende tid til at omsætte masterplanen i konkrete handlingsplaner med en betydeligt kortere tidshorisont end den overordnede plan. Henrik Johansen forventer, at haven i fjerde kvartal 2014 vil kunne præsentere det første projekt på baggrund af masterplanen samt at kunne indvie det næste nye anlæg til 2016-sæsonen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078