23948sdkhjf

Omfattende løft til stor turistattraktion

Bygninger og anlæg ved Mønsted Kalkgruber nær Viborg modtager 13 millioner kroner fra Realdania til istandsættelse og nyindretning.
De 50.000-60.000 gæster, som årligt lægger vejen forbi Mønsted Kalkgruber vest for Viborg, skal gerne blive til flere. Til formålet har Realdania nu bevilliget 13 millioner kroner, som skal bidrage til at nyindrette og restaurere kalkgrubens anlæg og byggerier, hvoraf de fleste blev opført i perioden 1870-1930 under den tidlige industrialisering.

Hermed bliver Mønsted Kalkgruber opgraderet som moderne kulturattraktion.

Ifølge projektleder Eske Møller fra Realdania er Mønsted Kalkgruber et rigtig godt eksempel på de mange unikke kultur- og naturmiljøer, der ligger rundt om i landet.

Bedre besøgsfaciliteter
En del af opgraderingen består i at flytte parkeringsområdet, sådan at gæsterne ikke længere er tvunget til at krydse en befærdet landevej. Der vil også blive lavet et tidssvarende besøgscenter, der årligt vil kunne modtage over 60.000 gæster, og samtidig opføres en ny cafe i den tidligere kalklade.

I den gamle bestyrerbolig bliver der indrettet et udstillingscenter med klimasikrede rum med mulighed for at vise tidssvarende udstillinger.

Bliver et samlet hele
Projektet er blevet muligt, efter at Naturstyrelsen har overtaget den resterende del af Mønsted Kalkgrubers historiske bygninger, som indtil for nyligt var privatejet. Ved at inddrage den gamle bestyrerbolig med udhus og kalklade er det bevaringsværdige kulturmiljø således blevet samlet til et hele.

- Vi er glade for, at Realdania og Naturstyrelsen har vist interesse for at give Mønsted Kalkgruber endnu et løft, så hele vores historie bliver bevaret for eftertiden. Uden dem havde vi ikke kunnet løfte opgaven, siger Claus Clausen, formand for Den selvejende institution Mønsted Kalkgruber.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109