23948sdkhjf

Hoffmann-direktør: ”Når jeg bli’r gammel…”

Der skal ikke længere kun være to procent mellem himmel og helvede i byggebranchen, mener Hoffmann-direktør Torben Bjørk Nielsen, som ønsker at gøre tilværelsen lettere for fremtidens byggefolk.
- Det bliver måske lidt småfilosofisk, men jeg har sådan en drøm, som jeg også har delt med de ansatte her i Hoffmann…

Hoffmanns administrerende direktør, Torben Bjørk Nielsen, holder en lille pause, før han fortsætter den fortælling, som helt enkelt begrunder mange af de initiativer, han har iværksat, siden han afløste Jørgen Huno Rasmussen på posten i 2003.

Så fortsætter han:

- Prøv at tænk engang, når alle os, der i dag er en del af byggebranchen, bliver gamle og sidder på en bænk med udsigt over molen og hører Gnags, og der så kommer nogle unge håndværkere og peger på os og siger: ”De gamle mennesker deroppe, de var med til at gøre den her branche lidt bedre”. Det er min drøm. Vi er ikke i mål, og det kommer vi nok aldrig, men jeg synes, vi er på vej.

2 procent mellem himmel og helvede
Torben Bjørk Nielsen hentyder blandt andet til arbejdssikkerheden i branchen, der sidste år nåede et næsten uoverstigeligt niveau i Hoffmann, som kun registrerede én arbejdsulykke i løbet af 2013. Samtidig blev virksomhedens målsætning om at nå en overskudsgrad på 5 procent indfriet to år før målet i strategiplanen fra 2010.

- Hvis man tjener fem eller seks procent i den her branche, skal man være godt tilfreds. Og at gøre det over lang tid, er der vist aldrig nogen, der har præsteret. Branchen er dels så konjunkturfølsom, at det er svært, og så skal der kun ét dårligt projekt til, for at det kikser, siger Torben Bjørk Nielsen om den udfordring, Hoffmann nu står foran.

Ambitionerne står i skarp kontrast til den gængse holdning omkring årtusindeskiftet, hvor store dele af entreprenørbranchen fortsat var inde i en slags forsinket professionalisering gennem en transition fra at være fondsejede selskaber til at være drevet om regulære aktieselskaber.

- Da jeg skiftede fra NCC til Hoffmann, sagde min daværende direktør: ”Husk nu, Torben, at der er 2 procent mellem himmel og helvede”. Jeg spurgte ham, hvad han mente. ”Jo,” svarede han, ”Ved minus 1 procent, så har du et problem. Ved plus 1 procent, så er du OK”. Og det er 12 år siden. Det er jo en knivsæg. Den kan man ikke blive ved med at balancere på, fortæller Torben Bjørk Nielsen med en klar understregning af, at anekdoten på ingen måde skal ses som en kritik af hverken tidligere kollegaer eller arbejdspladser.

Ser frem til ny udbudslov
Den tjener bare som en illustration af, hvor meget der har ændret sig i en branche, som ellers ofte får skyld for at bevæge sig usandsynligt langsomt fremad.

- I gamle dage kunne en ingeniør og en arkitekt sammen tegne et hus med alle detaljer. Derefter lavede man en priskonkurrence og dem, der så var billigst, fik til opgave at bygge huset. Sådan er det ikke længere. Verden har ændret sig, konstaterer Torben Bjørk Nielsen som et tilløb til at præsentere en af sine kæpheste:

- Vi skal hele tiden blive bedre til at udnytte hinandens ressourcer, hvis byggebranchen skal øge sin produktivitet.

Og det tværgående samarbejde er blevet bedre, understreger Hoffmann-direktøren. I det mindste hos den ene halvdel af bygherrerne.

- De private bygherrer har fundet ud af, at kompetencerne ligger flere steder. De stiller nye krav til vores samarbejde med både arkitekter og ingeniører, og det kører forrygende. Så hvis jeg skulle ønske mig noget, så skulle det være, at de offentlige projekter kom med. Der blæser nogle nye vinde, hvor det offentlige godt kan se, at det er spændende, hvad der sker på det private område. For det er jo egentlig lidt af en revolution. Så det ville være en stor triumf, hvis det offentlige også kom med, siger Torben Bjørk Nielsen.

Han håber derfor, at hjælpen er på vej, når et nyt direktiv for udbud efter planen skal vedtages i starten af 2016.

- Det offentlige er underlagt nogle udbudsregler fra EU, som de ikke kan ændre på, men det er mit indtryk, at de meget gerne vil det her. Ser man på skitserne for den nye udbudslov, der kommer i 2016, ser det også umiddelbart ud, som om det bliver muligt, lyder det afsluttende fra Hoffmann-direktøren.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.127