Broget billede bag stigende vareeksport
Et overblik over den danske vareeksport viser, at salget til USA er steget betragteligt, mens BRIK-landene aftager mindre end tidligere.
Men selvom eksporten steg i februar, er udviklingen set over de seneste tre måneder stort set uændret med en stigning på 0,1 procent.
- Vareeksporten ligger stort set fladt i øjeblikket. Stigningen i vareeksporten i februar på 4,9 procent inklusive energi og 1,8 procent eksklusive energi er positiv, men indebærer blot, at niveauet for vareeksporten i de seneste tre måneder kommer på niveau med de tre forudgående måneder, siger cheføkonom i Udenrigsministeriet, Jacob Warburg.
Hos Dansk Erhverv hilser man fremgangen velkommen.
- Eksporten af danske varer synes at være kommet tilbage på vækstsporet, og det er i sagens natur vigtigt for dansk økonomi, da vi har brug for udlandets efterspørgsel, såfremt vi skal have den økonomiske vækst et gear op, udtaler Mira Lie Nielsen, økonom i Dansk Erhverv, og fortsætter.
Regionale forskelle
Eksporten til de attraktive BRIK-lande er faldet med 10,8 procent for perioden december-februar set i forhold til perioden september-november. Til gengæld har det amerikanske marked vundet noget af det tabte tilbage, mens nærmarkederne i EU også viser tegn på bedring.
- Den noget skæve og primært negative slutning på 2013 og start på 2014 var som ventet kun et midlertidigt tilbageslag. Fremgangen skyldes, at det igen er begyndt at gå fremad i USA, hvortil eksporten er steget betydeligt. Samtidig går det også bedre for EU-landene og, som samlet set aftager mere end 60 procent af de danske eksportvarer, og derfor uden sammenligning er Danmarks største eksportområde, siger Mira Lie Nielsen.
Udviklingen i BRIK-landene kan blandt andet forklares ved mindre afsætningen af især minkskind og fødevarer til Kina ligesom salget af svinekød til Rusland og stål- og jernprodukter til Brasilien faldt.
Eksporten til USA er steget med 17,6 procent i de seneste tre måneder, hvilket næsten udelukkende skyldes salg af olie. Til gengæld faldt eksporten til de vigtige markeder Sverige og Tyskland med henholdsvis 6,1 procent og 5,7 procent.
Artiklen er en del af temaet Branchetal.