4.000 flere beskæftigede i bygge- og anlægsbranchen
Bygge- og anlægsbeskæftigelsen steg i første kvartal af 2014. Stigningen skal dog primært tilskrives den milde vinter.
Således er byggebeskæftigelsen steget til 148.900 i første kvartal af 2014 mod 145.100 i fjerde kvartal 2013, svarende til en fremgang på 2,6 procent. Det viser de seneste tal fra Danmarks Statistik.
Målt på beskæftigelse viser tallene fra Danmarks Statistik en vækst i nybyggeriet på 4,5 procent, mens ’reparation’ havde en vækst på 2,2 procent. Fordelt på faggrupper var stigningen størst hos murermestrene med en fremgang på 12.5 procent, mens beskæftigelsen hos anlægsentreprenørerne steg med 7,2 procent.
Mild vinter
Ifølge Danmarks Statistik var der midt i februar 2014 beskæftiget 141.300 arbejdere, funktionærer og mestre ved bygge- og anlægsvirksomhed. Det var 4.200 flere end på samme tid i 2013, skriver Dansk Byggeri.
- Der er tale om en stigning i beskæftigelsen på 3,1 procent, som ud over udbed¬ringer efter stormene og oversvømmelserne i 2013 må tilskrives den milde vinter, vurderer chefanalytiker hos Dansk Byggeri, Finn Bo Frandsen.
Sædvanligvis falder bygge- og anlægsaktiviteten i slutningen af året som resultat af ugunstige sæsonforhold, hvilket medfører at mange bygningsarbejdere sendes hjem. Fra november til februar faldt antallet af beskæftigede sidste år med 12.300, men i denne vinter faldt beskæftigelsen blot med 8.000 arbejdere. Og det har altså ifølge Finn Bo Frandsen at gøre med naturkræfterne, og der er derfor tale om en midlertidig effekt, som gradvist ebber ud.
Stadig intet konjunkturopsving
Dansk Byggeri fastholder trods de forbedrede branchetal, at et konjunkturbetinget opsving lader vente på sig.
- Vi er mange, der spejder efter tegn på et nyt opsving, men bygge- og anlægsaktiviteten vil også i det kommende år blive holdt oppe af de politiske aftaler om projekter og BoligJob-ordningen, som vil virke stabiliserende på den samlede aktivitet, siger Finn Bo Frandsen.
Den nuværende situation er præget af et overudbud og få handler på boligmarkedet - bortset fra i Hovedstaden, hvilket lægger en dæmper på boligbyggeriet. Dynamikken er her, at lave boligpriser gør det mindre attraktiv at bygge selv.
Hertil er erhvervsbyggeriet hæmmet af lavkonjunkturen og de mange tomme lokaler rundt omkring i landet, og end ikke en lidt højere økonomisk vækst i 2014 og 2015 vil ifølge Dansk Byggeri kunne vende udviklingen hverken i boligbyggeriet eller i erhvervsbyggeriet.
Artiklen er en del af temaet Branchetal.