23948sdkhjf

Holstebro slækker på kravene til håndværkernes sikkerhedsstillelse

Entrepriser under en halv million skal ikke længere stille med økonomisk sikkerhed for udførelse af det aftalte arbejde, og ordningen bortfalder hurtigere ved mindre bygge- og anlægsopgaver.
Når håndværkere og entreprenører arbejder med bygge-, renoverings- og anlægsopgaver for Holstebro Kommune, skal de stille en kontant sikkerhed for arbejdets udførelse og kvalitet. Sikkerhedsstillelsen er del af aftalegrundlaget AB92.

Nu slækker Holstebro Kommune på kravene for, hvornår og hvor længe et firma skal levere sikkerhedsstillelse for en byggeopgave.

Den gamle model
I dag skal firmaerne yde sikkerhedsstillelse for alle opgaver over 250.000 kroner. Det gør de ved at stille med en garanti på 15 procent af entreprisen, indtil byggeriet eller anlægsopgaven er afleveret til kommunen.

Garantien nedskrives herefter til 10 procent af beløbet fra afleveringsdato til det første år er gået og derefter to procent de sidste fire år. Den sidste deponeringssum kan i nogle tilfælde være et mindre beløb mellem 5.000 -10.000 kroner.

Denne model kan være en barriere for små og nyetablerede håndværkere, når de byder ind på mindre opgaver for kommunen – og så er den besværlig at administrere for begge parter.

Den nye model
Derfor ser den nye model således ud fra 1. juli 2014:

Krav om garantistillelse sker først ved opgaver over 500.000 kroner. Når deponeringssummen når under 35.000 kroner bortfalder sikkerhedsstillelsen automatisk.

- Femårs-ordningen er en god sikkerhed for kommunen ved større bygge- og anlægsopgaver, men der skal også være en rimelig bagatelgrænse for, hvornår vi stiller krav til firmaerne. Og så hører det også med til historien, at vi heldigvis sjældent behøver at indløse pengene, siger Gubber Kristensen, der er formand for Teknisk Udvalg i Holstebro Kommune.

- Hvis de nye grænser giver bedre vilkår for firmaerne, og samtidigt letter den administrative byrde i kommunen, så er vi villige til at løbe risikoen og slække på kravene. Det er noget, det nye udvalg er enige om, og vi lægger stor vægt på at gøre det nemmere at drive forretning for de små og mellemstore virksomheder, siger formanden.

Et godt signal til de små og mellemstore
Nogle mindre virksomhed kan have svært ved at rejse den økonomiske sikkerhed, hvis bankerne ikke bakker dem op, når de vil byde på kommunens opgaver.

For Jørn Vejgaard, formand for Holstebro Industri- & Håndværkerforening, er de nye beløbsgrænser derfor et skridt i den rigtige retning:

- Vi er som forening meget tilfredse med Holstebro Kommunes udspil omkring sikkerhedsstillelsernes størrelse. I en nylig offentlig gjort rapport fra DI anføres det, at vi i Danmark har alt for mange administrative byrder. Med dette tiltag, går man fra kommunens side foran med at lette forholdene for de små og mellemstore firmaer, men ligeså meget for kommunens egen administration. Og endelig vil der være økonomiske besparelser at hente for kommunen, da håndværkerne ikke behøver at indregne omkostningerne til sikkerhedsstillelserne på disse mindre opgaver, siger Jørn Vejgaard.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094