23948sdkhjf

Realdania-direktør fylder 60 år

Som ansvarlig for Realdanias filantropiske virksomhed gennem snart 11 år har Hans Peter Svendlers engagement, viden og arbejdsiver sat markante spor rundt om i landet. Den 4. april fylder han 60 år.
Arkitektur er noget, Hans Peter Svendler er vokset op med, siden han som lille fulgte med i faderens arbejde i det lille arkitektfirma, der blev drevet i den ene ende af huset. At han skulle være arkitekt, har Hans Peter Svendler derfor aldrig være i tvivl om, og han markerede sig da også hurtigt som en lovende kapacitet, da han i 1980 tog afgang fra Arkitektskolen Aarhus’ Afdeling G for Bygningskunst.

Hans Peter Svendlers karriere fik sit første gode afsæt med et treårigt arbejdslegat fra Statens Kunstfond, og også kunstmuseet Louisiana opdagede hans talent. Således var han i 1981 involveret i udstillingen ”Huset som billede” med en lang række internationalt anerkendte arkitekter. Og de internationale kontakter og det netværk, han skabte sig her, lagde på mange måder grunden til det meget store danske og internationale netværk, som han siden hen har kunnet trække på i sit arbejde.

I perioden 1981 til 1988 var Hans Peter Svendler tilknyttet Arkitektskolen Aarhus, samtidig med at han i 1985 sammen med arkitekterne Kim Herforth Nielsen og Lars Frank Nielsen startede arkitektfirmaet 3xNielsen (I dag 3XN). Som medejer af 3xNielsen var Hans Peter Svendler (der også hedder Nielsen, men ikke bruger navnet) med til at opbygge et internationalt orienteret arkitektfirma, der hurtigt markerede sig som et af Danmarks mest succesfulde.

Tilbage til teorien
Efter godt ni år med 3xNielsen ønskede Hans Peter Svendler dog igen at vende tilbage til den teoretiske side af arkitekturen. Det var årsagen til, at han i 1994 vendte tilbage til Arkitektskolen Aarhus, nu i et professorat med fokus på bygningskunst samt forskning inden for ”integreret design”. Hans akademiske karriere nåede et højdepunkt i 1998, da han blev prorektor, forskningschef for Arkitektskolen Aarhus og vicepræsident i Nordisk Arkitekturforskning.

Med sin stærke faglighed, og evnen til at tænke visionært om blandt andet fremtidens arkitektur, har Hans Peter Svendler gennem hele sin karriere placeret sig centralt i en række toneangivende fag- og kulturpolitiske sammenhænge. Blandt andet som formand for Bygningskunstudvalget i Danske Arkitekters Landsforbund og som medlem af Det Særlige Bygningssyn under Kulturarvsstyrelsen.

Forskningsmæssigt har postmodernismen haft Hans Peter Svendlers særlige interesse. Ligesom han som del af professoratet på Arkitektskolen også har været stærkt engageret i udviklingen af et arkitektfagligt fokus på samarbejder mellem byggeriets forskellige parter. Hans Peter Svendler har i det hele taget beskæftiget sig indgående med kravene til fremtidens byggerier – herunder det vitale samspil mellem arkitekt og bygherre.

I perioden som professor har han bidraget til mere end 60 publikationer og adskillige offentlige debatter om arkitekturens faglighed og rolle i samfundet.

Og flere priser og hædersbevisninger er det også blevet til gennem årene: Nykredits arkitekturpris (1988), Betonelementprisen (1992) og ikke mindst Eckersberg Medaillen (1999). Hvor den sidstnævnte tildeles af Akademiraadet under Det Kongelige Danske Kunstakademi til ” et menneske, der har ydet en indsats af høj kunstnerisk kvalitet inden for den frie eller den bundne kunst ”.

Strategisk udvikling af Realdania
Med sit CV var Hans Peter Svendler derfor et oplagt valg – og et stærkt valg – da Realdania i 2003 søgte en ny fondschef. Han havde erfaringen med at gennemføre store byggeprojekter, akademisk gennemslagskraft og et stort netværk både i Danmark og internationalt. Og i det hele taget var der en stor grad af respekt om hans faglige viden og kunnen.

Tilbage i 2003 var Realdania en relativt ny filantropisk virksomhed; ganske vist født med en stor formue og en mission om at skabe livskvalitet for alle i Danmark gennem det byggede miljø, men uden nogen klart defineret strategi for, hvordan man skulle arbejde filantropisk. Derfor blev det da også den strategiske udviklingen af Realdania, der blev det første primære omdrejningspunkt, da Hans Peter Svendler året efter, i 2004, blev forfremmet til direktør med ansvar for udvikling og drift af den filantropiske virksomhed. Samtidig med at han i samarbejde med sine medarbejdere løbende igangsatte og udviklede en lang række filantropiske aktiviteter.

I dag, efter mere end 10 år i direktørstolen, har Hans Peter Svendler været med til at præge Realdanias filantropiske virke i meget høj grad, og har herigennem også sat nogle vægtige præg i bredere forstand. Ikke blot konkret, i takt med at Realdania har bidraget til at opføre en lang række byggerier og anlæg af høj international arkitektonisk kvalitet. Men også som en væsentlig aktør i samfundsdebatten, når det gælder emner som klimatilpasning, byudvikling, udviklingen i landets yderområder og bygningsbevaring.

Hans Peter Svendler bor i dag på Østerbro i København, hvilket han har gjort siden ansættelsen i Realdania. Samtidig har han dog en stærk tilknytning til det jyske, og især Skagen, hvor han er født og opvokset; og til Vestjylland, hvor han har sommerhus med udsigt over havet ikke langt fra Lemvig. Privat danner han par med arkitekt Merete Lind Mikkelsen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078