23948sdkhjf

RFID - Ny teknologi i byggeriet

Teknologien ” Radio Frekvens Identifikation”, RFID, rummer store muligheder i byggeriet for effektiviseringer af logistikken, styring af byggeprocessen og ikke mindst den efterfølgende vedligeholdelse. En konference på Teknologisk Institut i januar sætter fokus på dette.
Byggebranchen har ikke som detailhandlen en 'WalMart', der kan sætte RFID-toget på skinner og trække en udvikling i gang til gavn for en hel branche. Det er i hvert fald svært at pege på en bestemt virksomhed eller organisation, som skulle være 'trækhest' for hele branchen.

RFID er en forkortelse af Radio Frekvens IDentifikation og er teknologien, hvor man ved anvendelse af radiobølger er i stand til at læse og registrere enheder på afstand og uden nødvendigvis at se disse. RFID teknologien anvendes i dag inden for logistikken, men også inden for en række andre områder med fokus på effektiviseringer og optimeringer af processer og styring af enheder.

Teknologisk Institut indbyder til konferencen "Nye teknologier - RFID i byggeriet" - 25. januar 2007 - hvor temaet tages på dagsordenen med indlæg fra virksomheder og eksempler på an-vendelsen i forbindelse med logistikken og ved anvendelse i byggeprodukter. Der vil også være eksempler på pilotprojekter og forskningsresultater fra hele verden.

I en af de tidligste undersøgelser og forskningspapirer om RFID i byggeriet konkluderes:

"RFID technology is a promising technology for the construction industry that can be integrated into systems that can track materials, identify vehicles, and assist with cost controls."

Siden er der udviklet forskellige løsninger - ikke mindst i andre brancher - som også byggebranchen kan høste fordel af. RFID teknologien rummer et stort potentiale også for byggebranchen, men der må også regnes med store udfordringer både på virksomhedsniveau, for branchen som helhed og dens organisationer. Der kan læres meget af hvad og hvordan andre brancher har grebet udviklingen an, men det er mere end en 'copy-paste' situation og specielt når det drejer sig om den bagvedliggende infrastrukturer og systemer, der skal kunne håndtere de mange data.

Branchens struktur med mange små og en række store aktører betyder, at der vil være behov for en række demonstrations-cases målrettet de mange segmenter - så man kan overbevise sig om, at der er noget at hente for den enkelte virksomhed. Flere cases, applikationer og pilotprojekter fo-religger allerede, så der er ikke den store grund til at indtage en 'wait-and-see' holdning her. Virk-somhederne har masser af fordele ved allerede nu at få sine egne erfaringer.

Konferencen vil gennem indlæg og demonstrationer give en indblik i, hvor og hvorledes bygge-branchen kan profitere af de nye teknologier - bl.a. med fokus på RFID.

De områder, hvor teknologien umiddelbart kan anvendes med fordel er i facilities management, sikkerhedskontrol og tyveri samt sporing af udstyr og enheder. Her findes løsninger, der er afprø-vet og hvor eventuel lokal tilpasning er eneste justering.

De store landvindinger kan dog hentes indenfor hele planlægningsprocessen i byggeriet, indeholdende både designfasen og logistikken i det enkelte byggeprojekt, samt ikke mindst hele miljøsiden ved bortskaffelsesprocessen og i styringen af historikken i de materialer som er eller skal anvendes i fremtiden. Her kræves forskning og større viden og ikke mindst praktisk afprøvning af mulige løsninger.

For konference og tilmelding: http://www.teknologisk.dk/byggeri/19841



Kilde: Teknologisk Institut.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11