23948sdkhjf

De mellemstore entreprenører bobler af optimisme

Bugnende ordrebøger og trimmede forretningsgange får landets mellemstore entreprenører til at se lyst på både 2014 og de kommende år.
Optimismen er for alvor tilbage blandt de entreprenørvirksomheder i Danmark, som rent omsætningsmæssigt befinder sig i det mellemstore segment. Det viser en brancheanalyse, som Building Supply har foretaget.

Omsætningen er steget med cirka 20 procent for branchen som helhed fra 2012 til 2013, mens driftsresultatet er forbedret i en grad, så det nærmer sig niveauet fra før kriseårene (se boks nederst i artiklen). Det øgede fokus på indtjening har endvidere bevirket, at overskudsgraden i de fleste virksomheder er forbedret.

En af de absolutte højdespringere er CG Jensen A/S, som i 2013 realiserede en omsætning på knap 1 mia. kr. mod 692 mio. kr. i 2012. Dermed overgår Glostrup-virksomheden niveauet fra før kriseårene, hvor omsætningen typisk lå omkring 600 mio. kr.

Og spørger man direktør Michael S. Larsen, er der ikke tale om en enlig svale.

- Med de ting, der er udsigt til i øjeblikket i form af råhuse inden for sundhedsområdet, opførelse af letbaner, Ringsted-Femern-banen, en ny havnetunnel og så videre, er det bestemt muligt at fortsætte væksten. De opgaver bør sikre en god volumen det næste årti, samtidig med at boligmarkedet så småt er ved at bløde op. Jeg tror, det er rigtigt nok, når topcheferne siger, at opsvinget er på vej, siger Michael S. Larsen til Building Supply med henvisning til Børsens forside midt i marts, hvor 664 topchefer vurderede udsigterne for dansk økonomi til lige nu at være de mest positive siden 2011.

Læs også: Tykkere ordrebøger i bygge- og anlægsbranchen

At CG Jensen ikke står alene med optimismen understreges ved at gennemgå de seneste regnskaber fra branchens øvrige virksomheder.

- B. Nygaard Sørensen A/S, der nu har 27 år bag sig, er nu kommet igennem et generationsskifte og en foryngelse af ledelsen, der ruster virksomheden til en sund og visionær udvikling. Yderligere skal det bemærkes, at der foreligger gode tilbudsmuligheder og en ordrebeholdning på over kr. 700 mio. kr., som giver et solidt afsæt til det kommende år, lød det i november i Herlev-entreprenørens årsregnskab.

På samme tid overtog John Gråkjær og hans familie atter det fulde ejerskab i Gråkjær A/S, som han selv grundlagde for mere end 40 år siden. Også her var årsagen en forstærket tro på fremtiden.

- De igangværende projekter, vores ordrebeholdning samt den generelt store efterspørgsel vidner om, at den positive udvikling fortsætter i 2013/14, hvilket er glædeligt i en tid, hvor byggebranchen ellers er udfordret af kundernes vanskeligheder med at få finansieret deres projekter, siger administrerende direktør Jan Larsen om udviklingen i virksomheden.

HP Byg gør rent bord
HP Byg A/S fremlagde i sidste måned et solidt regnskab med en omsætning på 260 mio. kr. og et resultat før skat på 7,3 mio. kr. Også her har man valgt at styrke ledelsen som et led i en vækstplan, der medfører en ledergruppe på fem mand, mens der oprettes en ny stilling som entreprisedirektør, der besættes internt af afdelingschef Torben Hansen.

- Jeg kan supplerende sige, at vores resultat for 2013 endda er belastet af kontant indfrielse af en limiteret kaution på 8 millioner kroner til den tidligere ejers pengeinstitut. Dermed eksisterer der ikke flere forpligtigelser i forhold til det tidligere ejerskab. Der er således gjort rent bord, og vi kan for alvor se fremad, siger en glad og stolt adm. direktør, Henrik Petersen, om 2013-regnskabet.

Rekordordre hos Dansk Boligbyg
Andre aktører har landet store ordrer inden for de seneste måneder. Det gælder blandt andre for Barslund, som sammen med førnævnte CG Jensen i januar blev tildelt kontrakten på konstruktionen af en 500 meter lang jernbanebro, M4-broen, der er en del af Banedanmarks nye højhastighedsbane mellem København og Ringsted, der har en samlet værdi af 350 mio. kr.

Og i december meddelte Dansk Boligbyg, at virksomheden i en hovedentreprise skal renovere 547 lejligheder i boligområdet Løget i Vejle, hvilket bliver det største projekt i virksomhedens historie med en entreprisesum på 261 mio. kr.

Læs også: Casa præsenterer rekordregnskab

Endelig er der Skou Gruppen, som i januar udvidede forretningen med en ny gren ved at etablere egen elektrikerafdeling med 20 ansatte.

- Selvom presset på markedet også vil fortsætte ind i det nye år, ser vi lyst på fremtiden, siger direktør Martin Skou Heidemann med henvisning til de kommunale rammeaftaler, en god vedligeholdelsesaftale med ATP Ejendomme og en i øvrigt solid ordrebeholdning.


BAGGRUND: Entreprenørerne er endelig ved at omstille sig til de trange markedskår, som krisen indførte i den danske bygge- og anlægsbranche. Det vidner et stigende driftsresultat hos de mellemstore entreprenører om. I det seneste regnskabsår ligger branchens samlede driftsresultat i omegnen af 200 mio. kr. mod 66 mio. kr. i 2011.

Den positive udvikling fra lavpunktet i 2011 til seneste regnskabsår (2013) kan kort opsummeres således:

• Samtlige virksomheder har øget omsætningen siden 2011*
• 10 ud af 11 virksomheder har styrket driftsindtjeningen siden 2011

Segmentet af mellemstore entreprenører består i Building Supplys brancheanalyse af B. Nygaard Sørensen, Barslund, Casa, C.C. Contractor, CG Jensen, Dansk Boligbyg, Elindco Byggefirma, Gråkjær Industribyg, Hansson & Knudsen, HP Byg og Skou Gruppen, som alle hver især omsætter for under 1 mia. kr.

Med det kommende regnskab for 2013 lander CG Jensens omsætning lige under 1 mia. kr., hvorfor virksomheden er på vej til at spille sig op blandt branchens største spillere. En samlende analyse for landets største entreprenører – som føres an af MT Højgaard med en omsætning i omegnen af 10 mia. kr. – følger her på Building Supply, når regnskaberne offentliggøres.

* = Gråkjær Industribyg har ikke oplyst omsætningstal for de sidste to regnskabsår

Artiklen er en del af temaet Brancheanalyse.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.127