Fra maltfabrik til kulturhus
I Ebeltoft bruges 78 mio. kr. til en omdannelse af byens gamle maltfabrik fra 1861.
I dag består maltfabrikken af fire bygninger og to udearealer. Det er dette område, som arkitekterne i en kommende konkurrence skal lade sig udfordre af.
- Den ny Maltfabrik er et fantastisk eksempel på, at et usædvanligt historisk industriminde bliver omdannet til en kulturel dynamo for en hel by. Det må være en drøm for enhver arkitekt at kunne udvikle de fine gamle rammer til et moderne samlingssted for et helt spekter af kulturaktiviteter, siger Torben Frølich, direktør i Lokale og Anlægsfonden, der stiller 5 mio. kr. til rådighed for projektet.
Omdannelsen af S.B. Lundbergs maltfabrik er endnu kun på et forberedende stadie. Bevillingen fra Lokale og Anlægsfonden er givet som et forhåndstilsagn, der afventer en endelig godkendelse efter arkitektkonkurrencen.
Sammenhæng mellem havn og by
I dag består maltfabrikken af fire bygninger og to udearealer. Det er dette område, arkitekterne i den kommende konkurrence skal lade sig udfordre af.
”Hovedbygningen” er et fem etager højt pakhus på 1.400 m². Hovedbygningen er den ældste del af det gamle fabriksområde. Planen er at hovedbygningen i fremtiden skal rumme tekstildesignerhverv, mødefaciliteter for alle brugerne af maltfabrikken, udstillingsrum og plads til forskellige skiftende events.
”Spiresalen” fra 1895 er på 1.200 m² og forventes revet ned til fordel for etableringen af en helt ny bygning, der skal huse et moderne bibliotek og lokalmuseum, som skal drives af Syddjurs Kommune.
I ”Spireloftet”, opført i 1952 som en fire etager høj bygning på 520 m², bliver der plads til kreative virksomheder og forskellige depoter.
”Maltlageret” blev opført i 1946 og er på 1.200 m² fordelt på tre etager. Det er her, at selve kulturhuset skal placeres med rum til scene, øvelokaler, værksteder, café og mikrobryggeri.
Udearealerne består af en stor plads på over 3.000 m², der vender ned mod strandvejen i Ebeltoft, og flere mindre gårdrum mellem de fire bygninger og ud mod byens gågade. Udearealerne bliver et af de områder, hvor især de unge fra foreningen Rampen kan boltre sig. Den store plads skal skabe sammenhæng mellem havneområdet og midtbyen, mens de mindre gårdrum skal indrettes til udendørs kulturaktiviteter og som uformelle opholdssteder.
Planerne for Spiresalen ligger nogenlunde fast, mens planerne for resten af komplekset og sammenhængene mellem udearealerne kan blive ændrede i forhold til de arkitektoniske bud, der dukker op i forbindelse med den kommende arkitektkonkurrence. I alt er projektet budgetteret til 78 mio. kr. Syddjurs Kommune har allerede bevilget 24,5 mio. kr. til biblioteks- og lokalmuseumsdelen.