23948sdkhjf

C. F. Møller-direktør efterlyser faglig tillid

Manglende tillid til arkitekternes faglighed går både ud over indtjeningsevnen og muligheden for at udvikle faget som helhed, advarer koncerndirektør Klaus Toustrup fra C. F. Møller.
Påklædningen er diskret stilfuld og ulastelig. Stemmeføringen er behageligt rolig. Men bag det dæmpede ydre gemmer sig alligevel et budskab, som ikke er til at tage fejl af.

Koncerndirektør Klaus Toustrup fra arkitektvirksomheden C. F. Møller mener, at de bureaukratiske krav i byggebranchen efterhånden har taget overhånd i en grad, så de truer arkitektfaget på identiteten og levebrødet.

- Der er generelt en manglende tillid til, at de fagkundskaber, der findes i branchen, godt kan leve op til deres ansvar. Vi har ikke en lang historik over byggehistorier, der ikke har overholdt tidsplanen eller budgettet. Alligevel har vi fået et overformynderi, som dybest set betyder, at vi ved nogle opgaver bruger 30 procent af vores tid på at lave unødig dokumentation, som vi i stedet kunne have brugt på projekterne, siger Klaus Toustrup, der blev partner i arkitektvirksomheden i 2004 og som i december sidste år indtrådte i rollen som koncerndirektør efter Susanne Toftgård Nielsen.

Blå bog: Klaus Toustrup

Født 1972 i Tarm.
Student, 1992.
Arkitektskolen i Århus, 1992-95.
Architectural Association AA, London, 1995-97.
Arkitekt AA Dipl. m.a.a., 1997.
Ansat hos Arkitektfirmaet C. F. Møllers Tegnestue siden 1997.
Partner i Arkitektfirmaet C. F. Møller siden 2004.
Koncerndirektør i Arkitektfirmaet C. F. Møller siden december 2013.
Savner forståelse fra beslutningstagere
Dilemmaet for arkitektvirksomhederne består derfor i, om de skal acceptere at tjene færre penge på opgaverne eller gå på kompromis med kvaliteten. Klaus Toustrup er selvsagt ikke tilhænger af hverken den ene eller anden mulighed, og han savner samtidig forståelse for problematikken fra politikerne og embedsværket.

- Når jeg taler med dem, der er med til at sætte regelsættet op, savner jeg en forståelse for, at alle de her regler ikke er med til at højne kvaliteten hverken i ydelsen eller i det færdige produkt. Man bruger bare ressourcer på proces frem for produkt, konstaterer C. F. Møller-direktøren.

Et tredje problem ved de stigende kontrolkrav er, at de påvirker samarbejdet mellem arkitekter og ingeniører negativt.

- Vi bliver nødt til at læse snævert i kontrakterne, og det gør samarbejdsklimaet mellem arkitekter og ingeniører mere anspændt, fordi man risikerer, at man står og slår hinanden i hovedet med de små ting. Det går i sidste ende ud over bygherren, påpeger Klaus Toustrup, som dermed frygter, at byggebranchen mister en af sine allerstørste fordele.

- Personligt har jeg meget stor respekt for både tømreren, mureren og elektrikeren, som går på byggepladsen, og jeg ved , at de kan lære mig rigtigt mange ting. Og forhåbentlig kan jeg også lære dem nogle ting. Men den dialog og det sammenspil, der er, synes jeg, er noget af det sjove i vores fag, som samtidig er meget essentielt for, at vi lykkes som branche.

Forenklede udbudskrav en fordel
Klaus Toustrup understreger, at kritikken ikke handler om, at arkitekterne hos C. F. Møller ikke ønsker at være en del af de krav til kvalitet og sikkerhed, som udgør en hjørnesten i byggebranchen.

- Jeg synes, kvalitetssikring er en ekstremt vigtig ting, men derfor er det jo også en ting, vi gør af os selv. Jeg kan nogle gange godt føle, at det bare er noget, vi gør for at holde andre beskæftigede med at holde øje med os. Og så giver det ikke rigtigt nogen mening, pointerer Klaus Toustrup, som især oplever, at der spildes mange ressourcer i det indledende projekteringsarbejde.

- Det ville være en stor fordel, hvis man kunne forenkle de udbudskrav, der stilles til os. Det er især i tilbudsfaserne, man går alt for langt og ønsker for meget på et for tidligt tidspunkt, hvor der ikke er særligt mange, der kan svare på spørgsmålene endnu. Der spilder man i branchen enorme summer på at lave alt for detaljerede tilbud på baggrund af noget, man alligevel skal ind og lave om bagefter.

Miljøkrav giver faglig stolthed
Så vidt budskabet om den manglende tillid til arkitekternes faglige evner. For Klaus Toustrup er langt fra typen, der ser sort på alting og størstedelen af snakken med Building Supplys udsendte handler om de perspektiver og muligheder, der findes i byggebranchen generelt og arkitektfaget i særdeleshed.

Især den stigende brug af 3D-teknik har været med til at ruske op i branchen, mener Klaus Toustrup.

- Vi har brugt meget tid og mange ressourcer på både at opdatere os på softwaresiden og efteruddanne medarbejderne i 3D-projektering, men det giver os så også en mulighed for at højne vidensniveauet og kvalitetssikringen i projekterne.

Klaus Toustrup blev selv ansat på C. F. Møllers Tegnestue i 1997, og et af de områder, der siden har fået særlig fokus er det miljørigtige byggeri, som også har påvirket arkitektfaget radikalt.

- Vi synes, det er en inspirerende ting at kunne begynde at arbejde med miljøkravene. Hvis man har meget ambitiøse bygherrer, er det fantastisk, fordi man kan prøve en masse ting af, siger Klaus Toustrup, som også mærker, at begejstringen deles andre steder i virksomheden.

- Vores medarbejdere er stolte over at arbejde med noget, hvor der bliver tænkt over tingene. Det hele starter jo med vores design, og hvor vi vælger at placere bygningen. Det giver mere mening for det, vi sidder og laver, så det har kun været positivt.

Lægger ikke alle æg i samme kurv
Selv er Klaus Toustrup ved at vænne sig til skiftet fra ”blot” at være en af flere partnere i C. F. Møller til at være direktør for hele koncernen.

- Jeg har fingrene ret meget nede i projekterne lige nu, men det skyldes, at jeg først overtog rollen som direktør i december, så jeg stadig har en lang række projekter, jeg stadig skal have fulgt til dørs. Fremadrettet vil jeg nok ikke have fingrene nede i helt så mange projekter, men mere have fokus på, at vi har en god drift hele vejen rundt i organisationen, siger han.

Og hvad er så den vigtigste opgave som koncerndirektør for en af landets vægtigste arkitektvirksomheder?

- Jeg skal sørge for, at vi får udnyttet det enestående potentiale vi har i form af den fantastiske referencebank virksomheden råder over og så at få det eksekveret. Jeg bruger en del tid på vores maskinrum og vores processer. Det skal vi hele tiden blive dygtigere til i takt med, at de projekter, vi arbejder på, bliver større og mere krævende, lyder svaret fra Klaus Toustrup, som også er meget opmærksom på at holde fordelingen mellem de offentlige og private opgaver nogenlunde balanceret.

- Vi har en historie, der går tilbage til 1924, og sagt meget populært overlever man ikke så længe i så konjunkturfølsom en branche som vores, hvis man lægger alle sine æg i én kurv, fastslår Klaus Toustrup.

Artiklen er en del af temaet Topchef i tale.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109