23948sdkhjf

Tre rådgivningsteams præsenterer fremtidens købstad

De tre vinderprojekter fra arkitektkonkurrencen Aabenraa - Fremtidens Købstad er nu forenet i én udviklingsplan for fremtidens Aabenraa. Planen kredser om Klimaboulevarden, Campus-Ramblaen og Handels- & Kulturloopet.
I oktober 2013 blev arkitektkonkurrencen Aabenraa – Fremtidens Købstad afgjort med, at tre konkurrerende teams alle blev kåret som vindere. De vandt hver især opgaven at viderebearbejde de bedste dele af deres respektive forslag.

Vinderteams bag udviklingsplan
De tre arkitekt- og rådgivningsteams' viderebearbejdede delprojekter og en række anbefalinger vedtaget af byrådet danner nu grundlag for Aabenraa Kommunes planafdelings udkast til en udviklingsplan for Aabenraa.

Aabenraa - Fremtidens Købstad er et af projekterne i Aabenraa Kommunes Vækstplan 2018, der skal bidrage til at gøre Aabenraa Kommune til et mere attraktivt sted at bo og drive virksomhed.

De tre konkurrencedeltagere var Team Transform med Gehl Architects, Kragh & Berglund landskab, Niras og Norsk institutt for kulturminneforskning som underrådgivere; Team Adept med Atkins, Topotek1, Thomas Fabian Delman, Svante Lindeburg, Jens Kvorning, Kjell Nielsson, Arne Nielsen og Evald Møller som underrådgivere og Team Cobe/SLA med Dansk Bygningsarv, Via Trafik Rådgivning og Henrik Persson som underrådgivere.

Bag udviklingsplanen står Aabenraa Kommune og Realdania

Tre drivkræfter skal booste byen
Udviklingsplanen kredser om tre vigtige drivkræfter, som skal booste byens udvikling og gøre den til fremtidens købstad i 2035. Den giver samtidig retning for handling og indeholder en strategi for at gøre visionerne til virkelighed. Klimaboulevarden, Campus-Ramblaen og Handels- & Kulturloopet.

Klimaboulevarden fra Team Transform er byens nye gennemfartsvej og består af Gasværksvej, som kobles sammen med Løgumklostervej og Skibbroen. Den bliver Aabenraas nye ansigt mod øst. På østsiden af Klimaboulevarden anlægges både en vold og en kanal, der sikrer byen mod havvandsstigninger. Boulevarden håndterer og fordeler byens gennemkørende og tunge trafik. Det bliver en grøn boulevard med træer og bred midterrabat - altså et naturskønt område.

Campus-Ramblaen fra Team Adept er en markeret og bred stiforbindelse, som er skitseret fra campusområdet ved gymnasierne i den ene ende og til svømme- og idrætscentret med den nye multiarena og Kongehøjskolen i den anden. Ramblaen er tænkt om en fysisk forbindelse mellem læring og bevægelse og skal i sig selv indbyde til aktivitet. Samtidig fungerer den som del af en klimasikring af området ved Dyrskuepladsen.

Team Cobe/SLA samler med Handels- & Kulturloopet handelsområdet i bymidten i et kredsløb mellem gågaden, Madevej og Klimaboulevarden. Som ankerpunkter nord og syd i loopet foreslås der to kulturinstitutioner, der skal være med til at trække publikum ind til byen. I den sydlige ende evt. et overdækket markedsområde. I den nordlige ende evt. et kulturtorv, hvor der blandt andet skabes sammenhæng med Sønderjyllandshallen. Det kan bidrage til et forstærket hjerte i byen, som blander handel med kultur og andre publikumsaktiviteter. H.P. Hanssens Gade bliver samtidig et nyt grønt strøg i bymidten uden hurtig gennemkørende trafik.

På tværs af de tre vigtige områder er en række væsentlige øst-/ vestgående passager, som skal linke de tre områder sammen. Passagerne skal styrkes, og det skal gøres attraktivt at bevæge sig på tværs af byen både til fods og på cykel. Her er det altså de bløde trafikanter, som har høj prioritet.

Kloge løsninger & bymæssige greb
Realdania har bidraget til visionsprocessen bag udviklingsplanen. Et samarbejde, der blev påbegyndt sommeren 2012, og som nu rundes af med præsentationen af udviklingsplanen.

- Konkurrencen Aabenraa – Fremtidens Købstad har nu givet Aabenraa Kommune en både fin og perspektivrig udviklingsplan. De tre teams er kommet med forslag til bymæssige greb, der håndterer de problemstillinger, som Aabenraa står over for. Det gælder bl.a. havvandsstigninger og øgede regnmængder, forandringer i handelslivet og kobling af væsentlige funktioner i bymidten, siger Astrid Bruus Thomsen, programchef i Realdania, og fortsætter:

- Forslagene anviser klogt, hvordan løsninger på byens problemstillinger kan give Aabenraa nye bymæssige kvaliteter. Jeg er sikker på, at udviklingsplanen også kan inspirere andre købstæder i lignende situationer.

Udviklingsplanen behandles i øjeblikket politisk i Aabenraa Kommune og forventes endeligt vedtaget på byrådsmødet 26. marts 2014.


Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078