Spæd forårsstemning på boligmarkedet i 2013
2013 blev et bedre år for boligmarkedet end året før med prisstigninger på både ejerlejligheder og enfamiliehuse.
Det skriver Dansk Byggeri i en pressemeddelelse baseret på de seneste tal fra Danmarks Statistik. Opgørelsen viser, at priserne på enfamiliehuse steg ganske marginalt med 0,2 procent fra november til december 2013, mens priserne på ejerlejligheder steg med 0,5 procent på landsplan.
- Den overordnede udvikling på boligmarkedet i 2013 har været positiv og relativ udramatisk. Sidstnævnte er absolut et plus-ord, når det drejer sig om boligmarkedet. På den ene side vil vi helst ikke se prisfald, men vi ønsker heller ikke at se bobleagtige prisstigninger, siger cheføkonom hos Dansk Byggeri, Bo Sandberg.
Boligpriser stadig under førkriseniveau
Siden seneste lavpunkt ultimo 2011 er huspriserne samlet steget med cirka 4 procent og ejerlejlighederne med cirka 17 procent. Men trods forsigtigt stigende boligpriser ligger niveauet stadig markant under førkriseniveau.
Ifølge Dansk Byggeri ligger priserne på både enfamiliehuse og ejerlejligheder i øjeblikket på cirka 87 procent af det nominelle prisniveau i 2006. Når inflationen i den mellemliggende periode medregnes, er den reale værdi af boligerne i gennemsnit kun cirka 75 procent af niveauet i 2006.
- Huspriser, der befinder sig væsentligt under førkriseniveauet, betyder fortsat, at familier, som har købt deres bolig dyrt, risikerer at være teknisk insolvente og låst fast til deres bolig. Vi kan dermed risikere, at der mangler noget dynamik i samfundet, fordi folk ikke flytter i det omfang, som man kunne ønske sig. Det fastlåste boligmarked, der blandt andet også lider under manglen på private udlejningsboliger, står på mange måder i kontrast til vores fleksible arbejdsmarked, fortæller Bo Sandberg.
Store geografiske forskelle
Selvom den samlede gennemsnitlige prisudvikling på boligmarkedet viser en forholdsvis udramatisk fremgang, så er der langt voldsommere understrømme under overfladen, idet der er betydelige regionale forskelle.
- Der er godt gang i boligmarkedet i Hovedstadsområdet, Århus og Trekantsområdet, mens der stadig er langt mellem bolighandlerne i resten af provinsen. Der er i forvejen markante økonomiske forskelle mellem landsdelene, som i disse år bliver accelereret yderligere af en kraftig underliggende urbaniseringstrend, siger Bo Sandberg og tilføjer, at boligmarkedets samfundsøkonomiske betydning næsten ikke kan overvurderes:
- Udviklingen på boligmarkedet har meget stor betydning for blandt andet privatforbrug og renoveringsopgaver. Således har kriseårenes lave aktivitet på boligmarkedet sat mange renoveringsopgaver i stå, idet det typisk er omkring ejerskifter, at boliger renoveres mest. Omvendt kan en stabil positiv prisudvikling på boligmarkedet i bedste fald være den katalysator, der skal til for at sætte gang i det underdrejede privatforbrug, siger Bo Sandberg.
Kilde: Dansk Byggeri
Artiklen er en del af temaet Branchetal.