23948sdkhjf

EJK Kragelund: Vi græd i to minutter

Solid byggestyring og et minutiøst bogholderi er de to primære årsager til, at EJK Kragelund A/S i dag er opstået efter konkursen i Erik Jensen, Kragelund A/S.
Det trak dybe spor overalt i byggebranchen, da E. Pihl & Søn den 26. august sidste år indgav konkursbegæring. Med et tilgodehavende på knap 10 mio. kr. var Erik Jensen, Kragelund A/S blandt de berørte, og allerede dagen efter entreprenørgigantens konkurs, led tømrervirksomheden samme skæbne.

- Vi satte os måske over i krogen og græd i to minutter, men så samlede vi os og knoklede løs tre dage i døgndrift, ind til vi havde styr på alting, siger direktør Lars Bilberg om forløbet, som altså kun kortvarigt berørte virksomheden fra Løsning vest for Horsens.

Læs også: Jyske firmaer ramt af Pihl-konkurs

Det gode råd: Hav styr på bogholderiet

Det er næppe muligt at drive en succesfuld virksomhed i byggeriet uden at løbe en vis risiko i forhold til, at ordregivere og kunder løber konkurs. Men det er dog ikke ensbetydende med, at man som virksomhed intet kan stille op i forhold til at sikre sig bedst muligt, hvis katastrofen indtræffer.

- Det altafgørende er, at du har styr på dit bogholderi og din byggestyring. Har du ikke det, aner du for det første ikke, om du tjener penge. Og for det andet er det guld værd, når en situation som den med konkursen rammer. Vi er en virksomhed, som altid har haft styr på det hele og som ajourfør og dokumenterer tingene hver dag. Det har vi virkelig kunnet se værdien af, og havde vi haft mindre styr på tingene, var vi aldrig kommet på fode igen, lyder det gode råd og den kontante udmelding fra EJK Kragelund-direktør Lars Bilberg.

Han sender også en stor tak til bankforbindelsen i Sydbank, som var villig til at ”tage et skrald på 10 mio. kr.”, så det var muligt for Lars Bilberg at genrejse firmaet. Heller ikke den del havde dog været mulig, hvis det daværende Erik Jensen, Kragelund A/S havde haft rod i papirerne, mener Lars Bilberg.

Til gengæld har E. Pihl & Søn-konkursen ikke fået EJK Kragelund til at fokusere mere på spredning af risikoen i forhold til ordregivere.

- Nej, det har vi egentlig ikke. Vi har en 12-15 hovedentreprenører, som vi i flæng arbejder for, og dem holder vi da øje med og får de tal på, vi nu kan trække. Men jeg kigger på det løbende, som jeg altid har gjort det. Og der er ikke nogen af de entreprenører, vi arbejder for, som på den måde virker truende, fastslår Lars Bilberg.
Optimismen fandt blandt andet sin næring ved, at forretning gik yderst fornuftigt, før lynet pludselig slog ned. Grundlaget for at fortsætte driften i nystiftede EJK Kragelund A/S var altså med andre ord til stede.

- Butikken var solid og vi lå til et rekordregnskab for 2013, før konkursen i Pihl kostede os cirka 10 mio. kr. Men vi er ikke sådan en virksomhed, der kaster håndklædet i ringen, og det er nok også en af grundene til, at vi har været her i 35 år med et positivt resultat i hvert eneste af dem, mener Lars Bilberg, som med få ord opridser forløbet således:

- Da vi gik konkurs den 27. august havde vi 104 ansatte. Den 1. september var vi i gang igen med 50 ansatte, og i dag beskæftiger vi vel en 108-110 mand.

Tre dage i verdens største rutsjebane
EJK Kragelund arbejder i øjeblikket for en syv-otte forskellige hovedentreprenører. Blandt disse hører A. Enggaard, som blandt andet har overtaget byggeriet af Navitas Park ved Aarhus Havn fra E. Pihl & Søn, men Lars Bilberg understreger, at tømrerfirmaet både arbejder for store som små ordregivere.

- Vi regner på store såvel som små opgaver, og foruden de store projekter som Navitas eller Lighthouse på havnen i Aarhus og sundhedshuset i Vejle, er vi også i gang med en masse mindre projekter. Og så er vi med i byggeriet af det, der bliver Europas største jagtcenter for Østjysk Våbenhandel i Hedensted, fortæller Lars Bilberg, som kan bryste sig af overskud i hver eneste af de fire måneder, der er gået, siden det nye firma opstod oven på konkurserne.

- Ordrerne, indtjeningen og antallet af ansatte er stort set som før. Så reelt har der kun været tre dage, som var usædvanligt spændende. Men det var så til gengæld også tre dage i verdens største rutsjebane, lyder det fra direktøren, som overtog tømrervirksomheden første gang i januar 2008.

Ingen badwill efter konkurs
Dengang beskæftigede Erik Jensen, Kragelund A/S 45 ansatte, og i løbet af de forgangne fem år er både medarbejderstab og omsætning i runde tal fordoblet. Det netop overståede regnskab bliver ingen undtagelse fra de positive nyheder, fortæller Lars Bilberg, som forventer et overskud på otte procent af omsætningen før skat.

Æren herfor skal ikke alene tilskrives EJK Kragelund, mener Lars Bilberg, som glæder sig over, at omgivelserne har taget vel imod den gamle virksomhed i de nye klæder.

- Vores samarbejdspartnere har bakket fuldt op om os, for alle ved, at der er sket noget, som vi ikke selv er herre over. Konkursen har ikke givet os badwill – tværtimod har vi fået stor respekt for, at vi så hurtigt har formået at kæmpe os tilbage, fastslår direktøren.

Artiklen er en del af temaet Efter konkursen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.144