23948sdkhjf

2,95 milliarder til Nyt Bispebjerg

Økonomien er nu endeligt på plads, og byggeriet ventes påbegyndt i år.
Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg har netop fået endeligt tilsagn fra regeringen om finansiering af hospitalsdelen. Det er en vigtig milepæl for projektet, der nu har økonomien på plads til, at byggeriet kan påbegyndes i år.

- Det er naturligvis af stor betydning for os, at vi nu får det endelige tilsagn til vores projekt. Vi holder den oprindelige hovedtidsplan, som blev lagt for fire år siden. Vi har lokalplanen på plads og de enkelte delprojekter begynder at tage form. Vi fik for nylig den suverænt største søgning blandt alle hospitalsprojekterne til vores projektkonkurrence for hospitalet, og nu skal vi forsøge at gentage succesen for psykiatrien, siger vicedirektør Claes Brylle Hallqvist fra Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler, der er ansvarlig for byggeprojektet.

Byggeriet af hospitalsdelen af Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg har et budget på 2,95 mia. kr., mens Ny Psykiatri Bispebjerg, der finansieres af Region Hovedstaden, løber op i 1,03 mia. kr.

Byggeriet varer længe
Ekspertpanelet har konstateret, at det samlede byggeri kommer til at sprede sig over en lang tidsperiode. Og Region Hovedstaden har i den forbindelse tilkendegivet over for ekspertpanelet, at mulighederne for en hurtigere realisering er blevet vurderet og ikke findes realistiske.

- Når vi skal bygge på et hospital, der samtidig skal være i fuld funktion, er det af yderste vigtighed, at vi udviser hensyn til driften af det eksisterende hospital. Derfor er vi nødt til at bygge det nye hospital i etaper og gradvis flytte ind, og derfor tager det lidt længere tid, end hvis vi havde bygget på en bar mark. På den anden side giver nærheden til det eksisterende hospital også mulighed for, at vi kan tage delprojekterne i brug så snart de er færdige, forklarer Claes Brylle Hallqvist.

Byggeriet af Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg forventes at være færdigt i 2025. Første spadestik tages i efteråret 2014.

Et mere effektivt hospital
Som en forudsætning for tilsagnet stiller regeringen krav om en effektiviseringsgevinst på syv pct. af driftsregnskabet for Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler. Det svarer til 145 mio. kr. årligt, der skal realiseres det første år, efter at det nye hospital er taget i brug. Hospitalsdirektør Janne Elsborg ser fortrøstningsfuldt på kravet:

- Vi ser effektiviseringen som en realistisk mulighed i lyset af den teknologiske udvikling, og idet at vi får et tidssvarende og moderne hospital, der samler funktionerne, hvilket i sig selv vil give en effektivisering. Vi forventer også at hente rationaliseringsgevinster løbende i takt med, at hele organisationen udvikles, så det kommer ikke til at føles som om, at vi skal løbe syv procent hurtigere fra den ene dag til den anden.

Hendes indstilling underbygges af ekspertpanelet, der i sin indstilling til regeringen understreger, at etableringen af Nyt Hospital Bispebjerg samtidig er et forandringsprojekt, hvor nye muligheder for arbejdstilrettelæggelse, kapacitetsudnyttelse, patientforløb og logistik indgår.

- Der forudsættes med investeringen generelt en mere effektiv opgaveløsning og ressourceanvendelse via bedre logistik og ny teknologi mv., der ligger ud over de almindelige, løbende produktivitetsforbedringer i sygehusvæsenet. Den bedre ressourceanvendelse gælder såvel personalesiden som øvrig drift, herunder via moderne og energieffektive løsninger. Dette forandringsarbejde skal påbegyndes allerede i den eksisterende organisation, påpeger ekspertpanelet.

Fakta:
• Regeringen har meddelt endeligt tilsagn om 2,95 mia. kr. (2009-pl) svarende til 3,13 mia. kr. (2013-pl). Den fastlagte investeringsramme er en totalramme og er bindende i hele projektperioden.

• Projektet indebærer en samling af funktioner fra Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler i et nyrenoveret og nybygget hospital på Bispebjerg matriklen, der bl.a. skal rumme den medicinske og ortopædiske del af Frederiksberg og være akuthospital for 415.000 borgere.

• Frederiksberg Hospital sælges med undtagelse af de arealer og bygninger, der skal rumme Psykiatrisk Center Frederiksberg.

• Parallelt med hospitalsprojektet gennemfører Region Hovedstaden et projekt, som indebærer en samling af psykiatriske funktioner på Bispebjerg matriklen. Her arbejdes med et budget på 1,03 mia. kr.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14