23948sdkhjf

Afkræfter frygt for udbredte blyrørsproblemer i Kolding

Stikprøver af vand i ældre huse i Kolding viser ingen tegn på problemer med bly. Myndighederne arbejder ny med teori om, at blyrør med indvendig fortinning har været mere udbredte end tidligere antaget.
Fund af blyrør i Kolding by overraskede tidligere på året myndighederne, som satte gang i stikprøver af vandet. Flere VVS-folk var derimod ikke overraskede over fundet af blyrør, da de kunne fortælle, at brugen af de skadelige var udbredt i byen indtil for få årtier siden.

Læs mere: Blyrør i Kolding vækker undren på flere fronter

Nu viser en stikprøveundersøgelse af vandet i 68 ældre huse i Kolding by så, at der intet eller meget lidt bly er i drikkevandet i de 66 af ejendommene. I to ejendomme, Munkegade 8 og Ibsvej 2, ligger indholdet over grænseværdien. Beboerne på de to adresser er orienteret.

Ny teori om blyrør
- Vi reagerede med det samme efter anbefaling fra embedslægen, men glædeligvis viser stikprøveundersøgelsen, at vi ikke har noget generelt problem med blyrør i Kolding. I de tilfælde, hvor vi har fundet blyrør, har indholdet af bly i vandet ligget markant under de niveauer, man f.eks. konstaterede i Tønder for nogle år siden. Vores teori er, ud fra hvad flere VVS-folk fra byen har fortalt, at nogle rør har været blyrør med indvendig fortinning, så vandet ikke er i kontakt med blyet. For at få den teori bekræftet får vi nu et af blyrørene fra Ottosgade undersøgt nærmere, forklarer afdelingsleder Ole Stokholm Lauridsen, Kolding Kommune.

På grund af fundene af høje mængder bly i vandet i Munkegade 8 og Ibsvej 2 har Kolding Kommune - for at være på den sikre side - besluttet at få tjekket vandkvaliteten i flere ejendomme i de to gader. Samtidig kontakter Trefor Vand ejerne af de to ejendomme med henblik på at få udskiftet blyrørene ind til husene.

- Da vi besluttede at gennemføre stikprøveundersøgelsen, vedtog vi også at lave en analyse i Vamdrup, Lunderskov og Christiansfeld. Vandværkerne har ganske vist fortalt os, at der dem bekendt ikke er brugt blyrør, men nu foretager vi seks målinger i næste uge i hver af de tre byer for at være på den sikre side, oplyser Ole Stokholm Lauridsen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094