Verdenspremiere på udstillingen CO-EVOLUTION
Beboede bjerge, et forurenet område omdannet til en grøn oase, en by formet som et gigantisk logo og en arkitektonisk citywall rundt om en gammel historisk bydel – er resultatet af et unikt og grænseoverskridende dansk/kinesisk samarbejdsprojekt. Projektet CO- EVOLUTION er klar til at indtage Venedig d. 10. september.
De unge danske arkitektvirksomheder CEBRA, EFFEKT, COBE og TRANSFORM har i de sidste seks måneder arbejdet sammen med hvert deres kinesiske hold. De fire projekt-teams, der hver repræsenterer en dansk arkitektgruppe og et kinesisk universitet, har udviklet iderige og nytænkende forslag til bæredygtig byudvikling af de fire kinesiske byer Beijing, Chongqing, Shanghai og Xi’an.
Resultatet af samarbejdet kan opleves i en visuel totaloplevelse af lyd, billeder og modeller i den danske pavillon i Venedig under titlen CO-EVOLUTION.
- Den eksplosive udvikling af byerne i Kina er helt unik i verdenshistorien. Det er en fantastisk udfordring også for dansk arkitektur og byggeri, da vi er kendt for vores store knowhow inden for netop by-planlægning og arkitektur. Med vores nye biennaleprojekt vil vi vise, at de danske aktører så tidligt som muligt skal indgå i internationale og tværfaglige samarbejder for at skabe nye bæredygtige løsningsmodeller, fortæller Kent Martinussen, kommissær og adm. direktør i Dansk Arkitektur Center.
Magic Mountains, Chongqing. Udstillingen
- Hvordan skaber man bedre levevilkår for den kinesiske befolkning uden samtidig at opbruge alle de ressourcer, der er forudsætningen for et godt liv, spørger den danske kurator og arkitekt Henrik Valeur med udstillingen CO-EVOLUTION.
Og det er det spørgsmål, som har været udgangspunktet for de fire projekt-teams visionære løsningsmodeller, som præsenteres på udstillingen:
CEBRA og Tsinghua University viser en holistisk model for, hvordan man kan omdanne et udpint og forurenet område udenfor Beijing til en grøn og bakket oase med selvforsynende energi og garanteret beskæftigelse.
Transform og XAUAT viser et konkret bud på, hvordan man kan modtage den eksplosivt voksende turisme i den historiske by, Xi’an, uden at ødelægge byen.
Effekt og Tongji University giver deres bud på en helt ny og bæredygtig by uden for Shanghai, som præsenteres som en kombination af super-natur og super-urbanisme.
COBE og Chongqing University bidrager med en model til et nyt bæredygtigt Green Central Business District i Kinas hurtigst voksende by, Chongqing – et fascinerende bebygget bjerglandskab, som fortsætter naturlige sky-line.
De fire projekter arbejder med en bred vifte af økonomiske, miljømæssige, sociale og kulturelle problematikker, der opstår i forbindelse med den hurtige og omfattende urbanisering, der finder sted i Kina.
Projekterne er ikke kun nytænkende og holistisk tænkte i forhold til en bæredygtig udvikling, de er også præget af den kinesiske virkelighed, hvor byudviklingen har et omfang og foregår med en hastighed, som vi overhovedet ikke er vant til i Danmark. I Beijing påbegyndes i gennemsnit en ny skyskraber hver 36. time!
Udstillingen illustrerer værdien af at udveksle ideer, viden og erfaring på tværs af grænser, og helt konkret hvad der kommer ud af at forene den danske tradition for human og bæredygtig arkitektur og planlægning med lokal kinesisk indsigt og tekniske kompetencer/ingeniørkunst.
Vendig-Beijing-København
CO-EVOLUTION har verdenspremiere på den 10. Internationale Arkitekturbiennale i Venedig, og er Danmarks officielle bidrag. I slutningen af september deltager CO-EVOLUTION på den 2. Internationale Arkitekturbiennale i Beijing, Kina og fra 13. oktober kan udstillingen ses i København i Dansk Arkitektur Center.
Kilde: DAC.