Bangsbo Fort skal nytænkes
Kystmuseet samarbejder med Arkitektskolen Aarhus om indhold i det tyske militæranlæg ved Frederikshavn.
2
Billeder
De arkitektstuderende gennemtravede bakkelandskabet omkring Bangsbo Fort med henblik på at skrive semesterprojekt om mulighederne i området. (Privatfoto)
45 studerende fra Arkitektskolen Aarhus skal hjælpe med at skabe det nye Bangsbo Fort.
Nordjyllands Kystmuseum har, i forbindelse med sit eget arbejde med at opstille visioner for udviklingen af Bangsbo Fort, rettet henvendelse til arkitektskolen om mulighederne for et samarbejde.
- Håbet var at få et par studerende til at komme med nogle kreative indspark, siger museumsinspektør Hans Munk Pedersen.
Arkitektskolen tog mod henvendelsen med åbne arme, og resultatet blev, at 2. og 3. årgang fik som semesteropgave at udarbejde forslag til, hvordan Bangsbo Fort området kan udvikles.
Ikke kun som museumsområde, men også som rekreativt område og oplevelsesrum.
45 studerende på rundtur
Repræsentanter for kystmuseet har været i Aarhus og fremlagt museets egne visioner, og i sidste uge var 45 studerende i Frederikshavn for at selv besigtige forholdene på fortet. De var begejstrede for det, de så, og det var svært for de to lærere at få dem stoppet ind i bussen igen, så de kunne returnere til Aarhus, fortæller Hans Munk Pedersen.
Til maj vil der foreligge ikke mindre end 26 forslag til, hvordan området kan udvikles. Forslag, som kan give inspiration til arbejdet med en ny strategi for kystmuseet med Bangsbo Fort i centrum.
De tre ”gamle” museer under kystmuseet dækker i dag hver sit område af kystkulturen - søfart og marinarkæologi i Frederikshavn, fiskeri i Skagen og i Sæby havnekøbstadens udvikling.
Kystkultur ind på fortet
På Bangsbo Fort skal museets forskellige specialer fra de tre afdelinger finde deres plads i en sammenhængende formidling af den kystkultur, som i historisk tid har været den røde tråd i hele kommunens historie.
- Og stedet, hvorfra den historie skal fortælles, kan næsten kun være fortet, hvorfra man i 85 meters højde har fri udsigt til det meste af Frederikshavn Kommunes lange kystlinje, siger Hans Munk Pedersen.
Søværnet på vej væk
Tilmed bliver der fra bakken mulighed for at være tilskuer til sceneriet med den kommende storudvidelse af Frederikshavn Havn.
Men det stopper ikke her.
Historien om den kolde krig har allerede fået plads i Bangsbo Fort, men også formidling af kystlandskabet opståen og geologi indgår i visionen om det nye Bangsbo Fort.
Plads er der nok af og der bliver endnu mere til rådighed, fordi Søværnet forlader området. MOCN, Maritimt Overvågningscenter Nord, (tidligere Kattegats Marinedistrikt) flyttes til Aarhus som konsekvens af forsvarsforliget.
Pengene til museale oprustning skal søges i fonde og til dels i EU. Det bliver ikke let, men faktisk har museet på fire-fem år rejst 20 mio. kr. til det nuværende Bangsbo Fort, fortæller Hans Munk Pedersen.
De mange arkitektforslag til udvikling af området skal afleveres til maj, hvor de vil blive præsenteret ved en reception på Arkitektskolen Aarhus.