23948sdkhjf

Taginddækning - erfaringer med nye materialer

Fonden BYG-ERFA udgiver bogen ”Taginddækninger af zink, aluminium, kompositter og bly”, hvor brugen af nye inddækningsmaterialer belyses fra forskellige vinkler.
Siden 2002 har det - med få undtagelser - været forbudt at anvende blymaterialer på nye bygninger, fordi blyet afvaskes med regnvandet. I en ny udgivelse fra Fonden BYG-ERFA, "Taginddækninger af zink, aluminium, kompositter og bly", gennemgås erfaringer med de nye inddækningsmaterialer, der har vundet indpas siden forbudet.

Da det i nogle tilfælde fortsat er tilladt at anvende bly til reparation af eksisterende blyinddækninger, afsluttes erfaringsbladet med en vejledning i, hvordan dette udføres korrekt.

Blyfri inddækning i forbindelse med renovering af tegltag. Tre alternativer til blyinddækning
De mest anvendte alternativer til blymaterialer er den bløde inddækningszink, titanzink, aluminiumplade og kompositmaterialer.

I erfaringsbladet gennemgås hver enkelt materialetype med hensyn til anvendelsesmuligheder, bearbejdelighed, formstabilitet og vedligehold samt fordele og ulemper i forbindelse med forskellige inddækningsopgaver.

Hvad angår holdbarhed og patinering kan de nye materialer af naturlige årsager sjældent fremvise længerevarende erfaringer fra det danske klima, men for en del af materialerne kan der dokumenteres flere års erfaringer fra udlandet og afprøvning i klimasimulatorer.

Herudover beskrives en række særlige konstruktioner, formstykker og tilbehør til forskellige tagdækninger.

Bladet afsluttes med et afsnit om hvad man skal opmærksom på ved reparation og udbedring af skader på eksisterende blyinddækninger, så der sikres længst mulig holdbarhed.

Pas på vejr og vind
Generelt må der påregnes en del driftsmæssige omkostninger og jævnlige eftersyn ved anvendelse af de nye inddækningsmaterialer - især efter stormvejr. Der er fx større risiko for, at vinden griber fat i inddækningen og bukker den op, uden at den efterfølgende falder på plads igen.

Yderligere oplysninger kan fås hos Jens Østergaard, Fonden BYG-ERFA, telefon 26 73 07 47.

Kilde: Fonden BYG-ERFA.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078