23948sdkhjf

Rammer for Det Nye X-Hus på plads

Udviklingen af X-huset, et kultur- og bevægelseshus indrettet i en lukket skole i Vester Hæsinge ved Faaborg, fortsætter. Nu under navnet "Det Nye X-Hus".
Da det i 2010 blev besluttet at lukke Vester Hæsinge skole gik lokale omgående ind for at anvende skolebygningen som et aktivitetssted under navnet X-Huset. Bygningens indretning var dog langt fra ideel for den lange række af foreninger, der gerne ville bruge bygningen. Derfor ansøgte man om at få skolen med i Lokale og Anlægsfondens udviklingsforløb for omdannelse af skolebygninger nye formål inden for idræt, kultur og fritid.

Skolen blev udvalgt i flere omgange og projektet kom igennem en række workshops med deltagelse af arkitekter og Lokale og Anlægsfonden, så de lokale ildsjæle nu er nået frem til, hvordan deres nye sted skal se ud.

- Vi kan næsten ikke få armene ned. Det her er den foreløbige kulmination på 3 års målrettet indsats, hvor X-Huset sammen med lokalområdets foreninger og borgere har arbejdet på at fastholde og udvikle X-Huset til et stærkt lokalt samlingssted. Vi er klar til at smøge ærmerne op og sammen skabe Det Nye X-Hus, hvor vi også ser frem til - sammen med kommunens MDVuns-hus - at skabe innovation i den forbyggende indsats over for børn, unge og familier med særlige udfordringer, siger Jørgen Brink, X-Husets næstformand og projektleder.

Det Nye X-Hus
Projektet bygger videre på det nuværende X-Hus, og har fået navnet "Det Nye X-Hus", fordi et centralt X placeres som samlingspunkt mellem bygningens fire fløje. Hvor X'et krydser opføres en ny hovedindgang med en bred trappe op til første sal, hvor der kommer en glasbygning, som bliver husets mødested og landsbyens "dagligstue". Denne centrale del af X-Huset udstyres med en pejs og fire ophængte plateauer, der skaber en række forskellige rum-i-rummet, som kan bruges til forskelige aktiviteter. Under indgangstrappen placeres et depot, der kan rumme bokseklubbens mobile boksering, som nemt kan flyttes ind og ud af gymnastiksalen.

I bygningens vestfløj kommer der i stueetagen rum til aktiviteter, møder og omklædning. På første sal kommer der et køkken med caféudsalg og et bevægelsesrum på 107 m². I nordfløjen ligger den gamle gymnastiksal, der bliver åbnet mod "dagligstuen", så man herfra kan kigge ned på aktiviteterne og altså får forbindelse til depotrummet under indgangstrappen.

I østfløjen indrettes en del af første sal til multimedierum, mens resten af første sal og hele stueetagen ikke er en del af omdannelsesprojektet. I sydfløjen er der et kommunalt børne- og familietiltag på vej - MDVuns-huset - der ikke indgår i projektet. Men 100 m² af sydfløjen indgår i X-Husets område og her bliver bl.a. indrettet værksted til cykler mv. i underetagen.

Projektet er tegnet af Mutopia Arkitekter. I alt vil det koste 7,986 mio. kr. at etablere. Faaborg-Midtfyn Kommune støtter med 1,837 mio. kr. Lokale og Anlægsfonden har bevilget 3 mio. kr.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094