Brændselsceller skal ind i private hjem
Otte danske firmaer med Danfoss i spidsen har taget initiativ til at etablere et demonstrationsprojekt for mikrokraftvarmesystemer baseret på danske brændsels-celler. Parterne søger offentlig medfinansiering til projektet, der over en årrække skal bringe brændselsceller ind i private hjem til produktion af varme og el...
De globale klimaændringer og det voksende behov for at sikre en fremtidig miljøvenlig og effektiv energiforsyning har imidlertid sat gang i et væld af forsknings- og udviklingsaktiviteter verden over. Brændselsceller tegner allerede til at blive en af de teknologier, der vil få en væsentlig plads i fremtiden. Brændselscelleteknologien udmærker sig ved at have en høj el-virkningsgrad, lavt støjniveau og lave emissioner.
Danske virksomheder og forskningsinstitutioner har allerede udført et stort forskningsarbejde, og Danmark er i dag med blandt de nationer, der kæmper om at færdigudvikle og kommercialisere teknologien.
I flere lande er der initiativer i gang, der skal føre til udvikling af demonstrationsprojekter. Det er helt afgørende for den videre danske udvikling inden for mikrokraftvarme baseret på brændselsceller, at teknologien også demonstreres i Danmark. Et færdigt demonstrationsanlæg vil samtidig være en god reference for dansk industri.
Danfoss har derfor taget initiativ til projektet: "Demonstration af mikrokraftvarme baseret på danske brændselsceller". Projektet samler de førende danske industrivirksomheder inden for brændselsceller til kraftvarme. Projektet vil have udgangspunkt i Sønderjylland.
Det er projektets opfattelse, at det er nu, der skal handles samlet og koordineret, hvis Danmark skal sikre sig en væsentlig placering som aktør på markedet for stationære mikrokraftvarmeanlæg baseret på brændselsceller. En markant udbredelse af mikrokraftvarme baseret på brændselsceller vil også kunne bidrage til at sikre en fremtidig miljøvenlig energiforsyning i Danmark.
Brændselscelleteknologien rummer løsninger på mange af de krav, der stilles til den fremtidige energiproduktion: Reduktion af miljøbelastning, fleksibilitet og øget brug af lokale og vedvarende energikilder. Projektet har derfor søgt Energistyrelsen og Energinet.dk om medfinansiering til udviklingen af demonstrationsanlæggene. Det samlede projekt ventes at vare 7 år.
Kilde: Danfoss