Nybyggeriet sætter bundrekord i 2013
Antallet af påbegyndte byggerier faldt markant i fjerde kvartal af 2013. Det er blandt andet faldende boligpriser, der svækker nybyggeriets konkurrenceevne.
Antallet af påbegyndte boliger er reduceret med 21 procent, mens faldet er på 25 procent, når der regnes i samlet etageareal korrigeret for normale sæsonudsving. Det samlede antal af påbegyndte nybyggerier for 2013 endte på 8527 ifølge opgørelsen fra Danmarks Statistik.
Chefanalytiker hos Dansk Byggeri, Finn Bo Frandsen, skønner, at tallet vil stige til 9000 i takt med, at forsinkede indberetninger tikker ind, men det ændrer ikke på, at antallet af påbegyndte boliger er rekordlavt.
- Vi forventer en fremgang i år, som trækkes af det almene boligbyggeri (ungdomsboliger, familieboliger og ældreboliger, red.), mens det private boligbyggeri forbliver lavt, siger Finn Bo Frandsen til Building Supply om udsigterne til 2014 og tilføjer, at erhvervsbyggeriet også ligger lavt som resultat af mange tomme lokaler rundt omkring.
Faldende boligpriser
Samtidig med opgørelsen over nybyggeriet bragte Danmarks Statistik en oversigt over boligprisernes udvikling. Den statistik viser, at priserne på enfamiliehuse og ejerlejligheder faldt med henholdsvis 3 og 0,6 procent fra oktober til november.
Faldende boligpriser er dårligt nyt for nybyggeriets konkurrenceevne, idet det alt andet liget bliver mindre attraktivt at bygge nyt i forhold til at købe.
Sammenholdes gennemsnittet for september-november med de foregående tre måneder, juni-august, var der prisfald på enfamiliehuse på 0,7 procent, mens ejerlejligheder steg med 0,8 procent.
Ifølge chefanalytiker hos Dansk Byggeri, Finn Bo Frandsen, er der en tendens til, at byggeriet klarer sig bedst i de store studiebyer, hvor priserne på lejligheder også stiger, i takt med, at unge mennesker flytter dertil. Det er samtidig en del af årsagen til, at prisen på boliger falder landet over.
- Når folk flytter til byen for at studere, er det sjældent de flytter tilbage igen. Det betyder, at efterspørgslen efter lejligheder stiger i byerne, mens store dele af landet bliver affolket. Der er flere huse til salg end der bliver efterspurgt, og så falder priserne, forklarer Finn Bo Frandsen.
Stormskader holder aktiviteten i gang
Selvom der med efterårets storme ikke er tale om nogen vedvarende konjunkturændring, så håber Finn Bo Frandsen, at reparation af stormskader vil have afledte effekter andre steder i byggeriet.
- Når nogle som følge af stormen skifter tag til foråret, så vælger man måske også at energirenovere, siger chefanalytikeren.
Samlet set tyder tallene for udviklingen i boligpriser og nybyggeri ikke på et nærliggende opsving for byggeriet. Og det er til trods for, at antallet af konkurser i 2013 blev det laveste i frem år.
Artiklen er en del af temaet Branchetal.