Patenteret dansk fyr på en og samme tid enkelt og avanceret
Træpillefyr bliver fundamentet under lille dansk virksomhed - Canadas største producent af træpiller har allerede meldt sig og har erhvervet rettighederne i Canada og USA...
Træpillefyret har allerede fået prædikatet ”genialt” fra flere sider. Bortset fra en føler i bimetal er fyret uden mekanik og elektronik. Furnus 12, som fyret hedder, er blevet testet gennem længere tid i flere forskellige boligformer og på Teknologisk Institut, men det bliver først i forbindelse med HI-Messen i september i Messecenter Herning, at Furnus 12 bliver præsenteret for en bredere offentlighed.
Selve det patenterede brænderelement består øverst af en rustfri stålring – en dysering. Træpillerne, der er placeret i et pillemagasin oven over brænderelementet, fordeles jævnt hele vejen rundt om dyseringen.
Ved hjælp af træk fra gennem det primære luftindtag føres gassen gennem dysen og blandes med sekundær luft, hvor forbrændingen gennemføres. Det er netop enkelheden i denne konstruktion, som gør Furnus 12 til noget helt specielt og den direkte årsag til, at Elisabeth Blach og Magnus Jonsson har turdet satse alle deres sparepenge på projektet. Match-Online
De fandt Peter Saxberg og hans produkter via Match-Online kontaktbørsen, og de har kort og godt købt alle hans patentrettigheder til det nye fyr og flere af hans andre innovative energiløsninger.
Produktionen foregår hos underleverandører med Hadsund-virksomheden Metafix som systemleverandør. Firmaets aktiviteter er planlagt ned i mindste detalje i samarbejde med bl.a. Ringkøbing amts ErhvervsService.
Premium Pellets er navnet på Canadas største producent af træpiller med en produktion på mere end 130.000 tons piller om året, og koncernen er én af de virksomheder, Danergi har forhandlet med om licensrettighederne til Furnus 12, som det patenterede træpillefyr hedder.
Imidlertid arbejder virksomheden også på at etablere forhandlernetværk til flere sider i andre lande, mens de nære markeder skal betjenes fra Danmark.
Iværksætterne
Elisabeth Blach og Magnus Jonsson på henholdsvis 48 og 44 år mødtes i 1983, da de begge studerede i Horsens. Hun var ved at uddanne sig til bygningskonstruktør, mens han ville være elektronikingeniør. Siden har hun arbejdet som bygningskonstruktør i forskellige kommuner og amter primært med ansvar for drift og vedligeholdelse af klimaskærme.
Han har til gengæld været projektansat i flere forskellige rådgivende ingeniørfirmaer. Magnus Jonsson stammer fra Island, og det med at starte firmaer har han ikke fra fremmede. To af hans søskende driver egen virksomhed hjemme i Island, mens en tredje er en kendt forfatter. Parret slog sig ned i Haderup i 1996.
Produktbeskrivelse
Træpillefyret har en dokumenteret energiudnyttelse, der ligger over normalen, hvilket skyldes et helt specielt brænderelement, som er patenteret.
Desuden er fyret stort set uden bevægelige dele og elektronik. Det kan uden problemer placeres i bryggerset uden at støje, og designet støder næppe noget øje.
Kilde: Danergi Aps