Dansk projekt vil udvikle fremtidens isoleringsmateriale
Et nyt samarbejde mellem Rockwool og Københavns Universitet skal vise vejen til bedre boligisolering. Nøglen er nanoteknologi.
I et nyt samarbejde mellem Nano-Science Center ved Københavns Universitet og Rockwool International skal en række forsker se nærmere på den udfordring og udvikle isoleringsprodukter, der er bedre end dem, der findes på markedet i dag.
- Vi ved, at varme og fugt er med til at nedbryde isoleringsmaterialet, men vi ved ikke, hvorfor det sker. Ved hjælp af nanoteknologi kan vi se og måle på de fibre og den lim, som udgør materialet helt ned på atomniveau. Den nye viden er afgørende for at forbedre og udvikle af nye isoleringsprodukter, siger Denis Okhrimenko, der som erhvervspostdoc skal arbejde med professor Klaus Bechgaard, Kemisk Institut på projektet de kommende år.
Stigende efterspørgsel på nye materialer
Der er på verdensplan en stigende efterspørgsel på bæredygtige byggematerialer, som kan være med til at nedbringe energiforbruget, og det er afgørende for Rockwool-koncernens engagement i projektet.
- Rockwool International ønsker med projektet ikke alene at forbedre det isoleringsmateriale, der i dag bliver brugt i en stor del af byggeindustrien. Vi ønsker samtidig at udvikle et isoleringsmateriale, der kan blive en del af en bærende konstruktion. Vi tror, at nanoteknologien kan være nøglen til at udvikle et stabilt, bæredygtigt isoleringsmateriale, og derfor har vi indgået i dette samarbejde med forskergruppen på Nano-Science Center, siger Dorthe Lybye, programme manager i Rockwool International A/S.
Udvikling af nye materialer og forståelsen af hvad der sker, når isoleringsmaterialet bliver udsat for varme og fugt, forudsætter, at forskerne får en indgående viden om de materialer, som isoleringen består af. Den viden samles i NanoGeoScience gruppen ved Kemisk Institut. Her er forskere, der kan bruge nanoteknologiske instrumenter; kemikere, der ved en masse om limen i materialet; geologer, der ved meget om stenulden; samt fysikere, der forstår relationerne mellem materialerne.
- Vi er glade for, at vi i gruppen kan bidrage til at løse nogle af de store energimæssige udfordringer, som samfundet står overfor, siger professor Susan Stipp, der er leder af NanoGeoScience gruppen på Nano-Science Center.
Projektets officielle navn er “Optimising stone wool fibre adhesion against aging through nanoscale investigations”. Det samlede budget udgør 2,9 mio. kr. over en tre-årig periode. Højteknologifonden støtter projektet med 1,5 mio. kr.