Lillebæltbroens fundering styrkes med 125.000 m3 sten
I 2014 skal funderingen rundt om Lillebæltbroens fire piller styrkes. Det forberedende arbejde er gået i gang på anbefaling af en ekspertgruppe.
- Det sker på baggrund af anbefalinger fra en ekspertgruppe, som vi bad om at undersøge bæreevnen i den plastiske ler, som Lillebæltsbroen er bygget på. Vi har siden 1993 monitoreret broens sætninger, og vi vil monitorere broen ekstra tæt frem til, at vi har forstærket funderingerne rundt om pillerne.
Lillebælts ler nødvendiggør ekstra fundering
Lillebæltsbroen blev bygget i 1935 funderet på Lillebælts ler - også kendt som plastisk ler. Siden broen blev indviet, har den som forventet sat sig med cirka 0,75 meter. Broen er konstrueret til at absorbere denne sætning. Broen har det således fortsat godt og kan holde til både trafikken i dag og den trafik, der er planlagt i mange år frem.
I 2012 viste analyser, at den type plastiske ler, der findes i Lillebælt, har egenskaber der indebærer, broen fortsat sætter sig. Efterfølgende er der gennemført en række laboratorieundersøgelser af forskellige ler prøver.
Banedanmark bad en ekspertgruppe med de førende geoteknikere fra danske rådgivningsfirmaer samt forskere fra DTU og AAU om at analysere data yderligere. Ekspertgruppens konklusioner og anbefalinger blev fremlagt i december 2013.
Ekspertgruppen konkluderer, at broen fortsat er sikker - men at sikkerhedsmarginen i de tekniske beregninger skal udvides ved at styrke funderingen rundt om bropillerne. Dette er en konsekvens af de specielle egenskaber i det plastiske ler, der kan gøre leren uforudsigelig. Og dette kan imødegås ved at styrke funderingen.