Byggeriet arbejder mere
Arbejdstidsregnskabet viser status quo på det private arbejdsmarked, men stigende aktivitet i byggeriet.
- Dansk økonomi har bevæget sig fremad siden 2. kvartal i år. Men endnu mangler især privatforbrug og arbejdsmarkedet at vise tænder. Dagens arbejdstidsregnskab trækker forsigtigt i positiv retning med et lille plus i antal præsterede arbejdstimer på 0,5 pct. Det er imidlertid alene den offentlige beskæftigelse – hvor der sker en genopretning oven på forårets lockout - som sikrer fremgangen. Der er nemlig præcis status quo med en vækst på 0,0 pct. på den private del af arbejdsmarkedet, siger Bo Sandberg, cheføkonom i Dansk Byggeri.
Byggeriet på vej frem
De forskellige nøgletal for bygge- og anlægsbranchen har i 3. kvartal hidtil strittet i forskellige retninger. Men med det aktuelle arbejdstidsregnskab lander byggeriets 3. kvartal i den positive vægtskål trods nogle voldsomme konkurser.
Det sæsonkorrigerede antal præsterede arbejdstimer i bygge- og anlægsbranchen steg med 0,7 pct. fra 2. til 3. kvartal. Det er meget små tal, men faktisk var byggeriet den private branche med størst vækst i præsteret arbejdstid i 3. kvartal overhovedet.
- Set med byggebriller er dagens beskæftigelsestal ganske positive. Den præsterede arbejdstid i bygge- og anlægsbranchen steg med pæne 0,7 pct. i 3. kvartal. Også antal beskæftigede i byggeriet steg med 0,3 pct. i kvartalet. To kvartaler i træk med stigende præsteret arbejdstid peger i retning af stigende beskæftigelse i den kommende tid. Det er helt normalt, at den eksisterende arbejdskraft først udnyttes mere intensivt via overarbejde osv. før man for alvor begynder på nyansættelser i stor stil. Byggeriets konjunkturpil peger således under alle omstændigheder forsigtigt opad – og får oveni et gevaldigt midlertidigt løft med udbedring af stormskader i 4. kvartal, siger Bo Sandberg.
Dansk Byggeri forventer i sin seneste konjunkturundersøgelse fra november, at byggebeskæftigelsen vil stige fra ca. 144.000 i 2013 til ca. 147.000 i 2014 – men her er der ikke taget højde for december-stormen Bodil. Udover stormskader, er det Boligjob-ordningen, renoveringsprojekter i den almene boligsektor og de store anlægsprojekter som Metro Cityring og supersygehusene, der trækker i positiv retning.