Amagerskole bliver til en hel bydels aktivitetsområde
Mure og hegn omkring Amager Fælled Skole skal rives ned. Skoleområdet bliver i stedet et aktivt og rekreativt opholdssted for beboere i Sundholmskvarteret.
2
Billeder
I den gamle skolegård kommer en scene, hvor der kan afspilles musik fra ipods og mobiltelefoner på et fast integreret musikanlæg. (Visualsiering: Nord Architects)
Efter en omfattende proces med inddragelse af beboere, elever, lærere og de daginstitutioner, der ligger ved siden af skolen, blev der fundet en række idéer og ønsker til, hvordan den skarpe grænse mellem skoleområde og bymiljø kunne opløses og tilføjes nye muligheder for leg, bevægelse, kulturoplevelser og mere afslappet ophold.
Parkour, gynger og musikanlæg
Hvor der i dag er en meget lukket grænse mellem børnenes skoleområde og de voksnes verden, kommer der i fremtiden et mere åbent område med mulighed for boldspil, skaterfaciliteter og et parkourforløb. Der kommer trampoliner, gynger, hængekøjer, balanceredskaber og opholdsplateauer. Der kommer nye bakker med rutsjebane og klatretårne, som forbindes af gangbroer i flere meters højde, så man kan gå helt oppe i trætoppene. Hele området bliver belyst, så der sikres et trygt miljø året rundt.
- Det er et fint eksempel på, hvordan et skoleområde kan blive et fælles og aktivt samlingssted for et lokalområde. Når grænserne mellem skole og bymiljø ophæves, giver det mulighed for at skabe helt nye rekreative kvaliteter i selv tætbebyggede bydele. På baggrund af brugerinddragelsen er der også store forventninger til, at de nye arealer vil gøre skolens piger mere aktive i hverdagen, siger Torben Frølich, direktør i Lokale og Anlægsfonden, om projektet.
Ny skov midt i byen
De mange nye aktivitetsmuligheder er kun en del af forandringen. Amager Fælled Skole får også en ny skov midt i byen. På det i alt 10.000 m² store skoleareal bliver der plantet ca. 100 nye træer i forskellige træsorter. Den nye skov kan både bruges som et læringsmiljø for eleverne og som udflugtsmål for en skovtur for beboerne i Sundholmskvarteret. Mellem træerne bliver der anlagt små kanaler til at lede regnvand fra tagene på de omkringliggende bygninger, til nedsivning i et grønt område.
Hele skoleområdet indrettes med mange små nicher med aktivitetsmuligheder, både i skovområdet og langs kanten. Det var et ønske - specielt fra skolens piger - at få flere steder, hvor man kunne være sig selv. Et af de klare mål med projektet er at få mange flere af pigerne aktiveret i frikvartererne, og der er ingen tvivl om at en dansescene vil være populær.
Projektet er tegnet af Nord Architects samt arkitekt Lene Nielsen fra Børne- og Ungdomsforvaltningen. Københavns Kommune støtter projektet med 9,5 mio. kr. Lokale og Anlægsfonden har deltaget i udviklingen af projektet og støtter etableringen med 2,5 mio. kr. I alt koster projektet 13,5 mio. kr. at anlægge.