Junglen af regler skal trimmes
Udarbejdelsen af en ny byggepolitisk strategi bør føre til et grundigt eftersyn af de mange regler på byggeområdet, mener Dansk Byggeri.
Det mener Michael H. Nielsen, der som direktør i Dansk Byggeri opfordrer regeringen til at give reglerne et grundigt eftersyn i forbindelse med den byggepolitiske strategi, som efter flere måneders forarbejde nu er på trapperne.
- Vi har gennem årene indført et væld af krav, regler og bestemmelser, som et byggeri og byggebranchen skal leve op til. Det er derfor på sin plads at spørge: Hvis vi nu afregulerede byggeriet, kunne vi så få et billigere, men fortsat godt og sikkert byggeri? Ja, kunne vi ligefrem få skabt plads til udvikling af nye materialer og måder at bygge på?, lyder det retorisk fra Michael H. Nielsen.
Irrelevante regler belaster omkostningerne
Udmeldingen fra Dansk Byggeri kommer som optakt til den byggepolitiske strategi, regeringen forventes at præsentere i starten af foråret.
Michael H. Nielsen henviser til, at lempelser i antallet af krav allerede er en del af dagsordenen i flere nabolande. Også derfor bør Danmark følge trop med en gennemgang af reglerne inden for eksempelvis brandsikkerhed og energiforbrug, tilgængelighed, byggeskadeforsikring og nøgletal.
- Vi belaster vores hjemlige byggeomkostninger ved at kræve hensyn til bestemte egenskaber eller funktioner, som ikke nødvendigvis er relevante. Og det har sin pris. På den baggrund bør vi sætte fokus på, om nogle af de mange regler og krav, der gennem tiden er udviklet og stilles til et byggeri, nu også skaber værdi for samfundet eller brugerne. Der vil helt sikkert være bestemmelser, der med fordel kunne enten fjernes eller gå fra at være universelle til at blive stillet som særlige krav. Det vil skabe billigere byggeri og levne plads til reel innovation, mener Michael H. Nielsen.
Building Supply varmer de kommende dage op til den byggepolitiske strategi, som klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard efter planen lancerer i foråret.
Kommentarer, forslag til emner og andet kan i den forbindelse sendes til redaktionen på mail.
Kommentarer, forslag til emner og andet kan i den forbindelse sendes til redaktionen på mail.
Artiklen er en del af temaet Byggepolitisk strategi.