Styrket rådgivning om PCB i bygninger
Regeringen opretter nu en rådgivningsenhed til parcelhusejere og styrker rådgivningen via blandt andet pcb-guiden.dk.
Kortlægningen viser, at PCB hyppigst har været anvendt i elementbyggerier – etageejendomme, kontorbyggerier og institutionsbyggerier – men det har også været brugt i én- og tofamiliehuse fra perioden.
I forbindelse med kortlægningen er der undersøgt 352 bygninger. I 73 pct. af én- og tofamiliehusene og 85 pct. af de øvrige bygninger kan der spores PCB. Kortlægningen viser altså, at PCB er væsentligt mere udbredt i de danske bygninger, end man hidtil har antaget.
- Vi har i længere tid vidst, at der er PCB i danske bygninger, men først nu kender vi omfanget. Kortlægningen viser, at der har været anvendt PCB i mange bygninger. Men den viser også, at man i de fleste tilfælde vil kunne vente med at håndtere problemet, til man alligevel skal forbedre bygningen, siger klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard.
Op mod 20.000 huse med for meget PCB
Kun i en meget lille del af de undersøgte bygninger ligger mængden af PCB i indeluften højere end Sundhedsstyrelsens laveste aktionsværdi. For etageejendomme estimerer man, at ca. 0,8 pct. har PCB i indeluften over Sundhedsstyrelsens laveste aktionsværdi.
For offentlige institutioner og kontorejendomme er det ca. 1,2 pct., og for én- og tofamiliehuse er det mellem 1,3 og 1,6 pct. Da der blev bygget et meget stort antal én- og tofamiliehuse i perioden fra 1950 til 1977, kan der dog være tale om op mod 20.000 huse, hvor der er for meget PCB i luften.
- Det er den enkelte husejers ansvar at sikre, at bygningen ikke er sundhedsfarlig at opholde sig i. Regeringen opretter nu en rådgivningsenhed for parcelhusejere, så det bliver let og hurtigt at få svar på sine spørgsmål. Desuden styrker vi den rådgivning, som vi har haft i forvejen, så der nu er hjælp at hente uanset om man er offentlig eller privat bygningsejer, siger Martin Lidegaard.
Mere information kan findes på www.pcb-guiden.dk