23948sdkhjf

Dyre varmepumper bremser grøn omstilling

Udbredelsen af varmepumper går alt for langsomt, og det truer regeringens mål om, at alle oliefyr skal være væk i 2030. Ny rapport giver prisen skylden.
I slutningen af 2012 var der kun installeret 27.000 luft til vand- eller jordvarmepumper i Danmark. Og med et årligt salg på 4.000-5.000 varmepumper, er der langt op til d 343.750 oliefyr og 423.500 gasfyr, der ifølge regeringen mål inden 2030-2035 skal erstattes med enten varmepumper, fjernvarme eller biomasse. Det skriver Ingeniøren.

Derfor er det nu nødvendigt at speede udviklingen op, mener professor i energisystemer Henrik Lund fra Aalborg Universitet. Han siger således til Ingeniøren, at da individuelle varmepumper er yderst centrale i forhold til at få skubbet olie og naturgas ud af energisystemet, så skal der gøres noget, hvis vi skal opnå det inden 2030.

Problemet er imidlertid prisen. Det viser en ny rapport om varmepumpemarkedet, som brancheforeningen Dansk Energi har fået udarbejdet. En gennemsnitspris på 95.000 kroner og en lang tilbagebetalingspris gør forbrugerne tilbageholdende i forhold til en varmepumpeinvestering, skriver Ingeniøren.

Ifølge rapporten er selve varmepumpen omkring 25 procent dyrere i Danmark end i Sverige, Storbritannien og Tyskland, mens installationen koster 20 til 30 procent mere.

Installatører og fabrikanter skal mindske usikkerheden
Tidligere direktør i Elsparefonden og nu selvstændig rådgiver inden for energibesparelse og -effektivitet, Göran Wilke, bekræfter overfor Ingeniøren, at prisen på varmepumper er et problem. Men det er ikke det eneste problem. Han mener nemlig også, at installatører og fabrikanter har forsømt at imødegå forbrugernes usikkerhed overfor denne teknologi.

- Kundernes tvivl er reel, for der er tale om en kompliceret teknologi. Hvis markedet skal løfte sig fra dagens niveau til måske 20.000 om året, så må udbyderne flytte det tekniske bøvl og risikoen væk fra forbrugerne, siger Göran Wilke til Ingeniøren.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11