Byggematerialerne genopstår i fremtidens ressourceminimerende bygning
Det nyopførte udviklingsprojekt “Det Foranderlige Hus”, som er tegnet af Henning Larsen Architects og GXN for Realdania Byg, realiserer en fremtidsvision om morgendagens CO2-reducerede parcelhus.
Det Foranderlige Hus er et forsøg på at visualisere fremtidens bæredygtige og CO2-reducerede parcelhus.
- Projektet er et forsøg på at visualisere fremtidens bæredygtige og CO2-reducerede byggeri. Huset er derfor opført med udgangspunkt i vugge-til-vugge-principperne om at inddrage ressourceforbruget i hele bygningens levetid, lige fra materialeproduktion, byggeproces og brug til nedbrydning og genbrug, forklarer Jørgen Søndermark, der er projektleder hos Realdania Byg.
Byggematerialerne genanvendes
Det Foranderlige Hus er opført med udgangspunkt i principperne om, at den mest effektive måde at reducere bygningers CO2-belasting er at bruge så få byggematerialer som muligt gennem hele levetiden, samt at anvende materialer med det mindst mulige CO2-aftryk.
Den grundholdning afspejler sig ikke mindst i den effektive metode til indsamling og genbrug af spildmaterialer fra byggepladsen, som blev anvendt i forbindelse med opførelsen af huset. Ifølge Klaus Benée, der er direktør i husfirmaet Benée Huse, er projektet et rigtig godt eksempel på, hvor enkelt og økonomisk det er at tænke recirkulering og spildreduktion ind i byggeprocessen.
- I fremtiden bliver ressourceminimering og ikke mindst affaldsordninger noget, som hele byggeriet kommer til at praktisere. I den forbindelse illustrerer projektets returneringssystem, hvor fordelagtigt det er at genanvende spildmaterialerne til ny produktion frem for at sende dem til destruering på lossepladsen for det samme beløb, udtaler han.
Ingen bortskaffelse og rod på byggepladsen
Den bæredygtige affaldshåndtering blev varetaget af producenten Xella, der ligeledes har leveret Cradle to Cradle-certificerede Ytong Energy+ porebetonblokke til projektet. Affaldsordningen indebærer, at Xella selv indsamler, returnerer og genanvender restmaterialerne fra bygninger, der er opført af koncernens egne byggematerialer. På fabrikken i Tyskland bliver materialerne knust og malet til sand eller granulat og dernæst genanvendt til nye produkter eller til industriel anvendelse. Xellas direktør Niels Jørgen Pallesen forklarer:
- Vores affaldsordning sikrer 100 pct. genanvendelighed af bygningens restmaterialer og reducerer derved udledningen af klimagasser fra bygningsaffaldet. På det rent praktiske plan løser ordningen desuden problemerne med bortskaffelsen af restmaterialerne og eliminerer samtidig det grimme rod på byggepladsen.