Gode erfaringer med partnering
Forsøg med nye samarbejdsformer på byggepladsen og forsøg med at inddrage de kommende beboere fra start til slut i byggeprocessen.
I 1998 inviterede Ballerup kommune alle borgere til møde om seniorboliger. Det blev startskuddet til opførelsen af tre seniorbofællesskaber på Søndergårdsarealerne bygget med en omfattende inddragelse af de kommende beboere.
Rapporten ”Søndergård, Måløv – 3 seniorbofællesskaber” samler de erfaringer, der er gjort med beboerinddragelse i byggeriet. Byggeriet stod færdigt i 2004.
Tre forskellige beboergrupper har fulgt byggerierne tæt og har været med i alt fra udvælgelsen af byggegrunde, udformningen af lokalplaner til inputs til udformningen af køkkenet og valg af diverse overflader i huset.
Rapporten konkluderer, at beboerne i dag er meget tilfredse med bebyggelserne og den fælles proces, der har været. Der er opnået en sammentømring af beboergrupperne, som er meget påskønnet og som beboerne oplever som værdifuld. Hovedformålet med projektet er således opnået.
I rapporten ”Rødlundparken, Harlev” samles erfaringerne fra forsøg med partnering og trimmet udførelse under opførelsen af 44 almene boliger i Harlev ved Århus.
Rapporten kalder byggesagen en succes, fordi fagentreprenørerne fra første fase var med til at sikre, at det projekt, der blev tegnet på papiret, også var egentlig bygbart.
Langt ind i projekteringsforløbet var entreprise-grænserne flydende, så man samlet kom lettest og dermed økonomisk mest optimalt til det endelig resultat.
Et eksempel på fagentreprenørens indflydelse på projektet var et forslag om at ændre styresystemer fra 230 V til 12 V. Det gav mindre pladskrav til fremføringer og medførte besparelser på el.
Pressemeddelelse Erhvervs- og Byggestyrelsen.